Powered by

Μαξίμου: Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει τελειώσει

Η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 12/6, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι παρά μια πίεση προς όλες τις πλευρές, κυρίως προς το Βερολίνο, για να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις από την Ουάσινγκτον περί αποχώρησης των κλιμακίων του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση, αφού η συζήτηση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, και το ΔΝΤ δεν είναι πολιτικός θεσμός, όπως είπε ο Τζέρι Ράις, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν την Παρασκευή πως η δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου σημαίνει αναγνώριση της ελληνικής θέσης και αποτυπώνει τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών.

Επίσης, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η δήλωση αποχώρησης του Ταμείου αποτελεί και έναν μοχλό πίεσης προς Κομισιόν και ΕΚΤ «να επανέλθουν στο 'σωστό δρόμο' της τεχνικής διαπραγμάτευσης».

Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν τη δήλωση Γιούνκερ ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ξανά σε τεχνικό επίπεδο ως μια προσπάθεια να «ηρεμήσει» το Ταμείο.

«Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις, 'το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων' και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα»

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από το Μαξίμου, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα (conditionality) και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:

-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
-Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
-Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
-Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων (αναπτυξιακό πακέτο).

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, -όπως έχει συμφωνηθεί στις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ- με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. «Γι' αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους» σημειώνεται.

Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, δηλώνει ο Γιούνκερ

«Πρέπει να βρεθεί μια λύση» είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι μίλησε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία είναι σε διαρκή επαφή.
 
«Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν νομίζω πως μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την ενέργεια του ΔΝΤ ότι σημαίνει πως το ΔΝΤ θα φύγει από τις διαπραγματεύσεις», προσέθεσε.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως οι επαφές τους με τις εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι συνεχείς. «Μίλησα επί μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες το βράδυ και πιθανότατα θα το ξανακάνω τις επόμενες ημέρες... νομίζω πως μια λύση είναι απαραίτητη», σημείωσε.

Μέρκελ: Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να επιδείξουν θέληση για να λύσουν το ελληνικό ζήτημα και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Αλλά η θέληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέδριο επικεφαλής οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής