Σκέψεις από το Silicon Valley

Καθισμένος σε ένα καφέ στο Palo Alto, κοντά στο Stanford University, παρακολουθούσα τον κόσμο που πηγαινοερχόταν και αναρωτιόμουν: τι είναι αυτό που κάνει το Silicon Valley να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε μέρος που θέλει να καταστεί κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας;

Κι όμως, το Silicon Valley δεν εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του για τα κτίρια και τις υποδομές του. Η περιοχή είναι κατάσπαρτη από μικρές πόλεις, με κακό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, εκτός από τον ίδιο καιρό, η περιοχή αντιμετωπίζει (περίπου) τις ίδιες προκλήσεις που έχει σήμερα η Κύπρος.

Μετά από δεκάδες συναντήσεις που είχα στην περιοχή και τις γνωριμίες που έκανα,  κατέληξα στο συμπέρασμα πως η δύναμη και ο πλούτος του Silicon Valley είναι πρώτιστα οι άνθρωποί του: η κουλτούρα συνεργασίας και επικοινωνίας που τους χαρακτηρίζει, η φιλικότητα και φιλοξενία των κατοίκων του που μοιράζονται το ίδιο κέφι και μεράκι για δημιουργία και εξέλιξη. Χαρακτηριστικά και γεγονότα που είναι εμφανή παντού: στο σουπερμάρκετ, στα καφέ και στα πάρκα.

Σήμερα, στην Κύπρο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το Πάρκο Τεχνολογίας που προγραμματίζεται να κτιστεί στην Επτακώμη. Επίσης, εδώ και καιρό υπάρχει η πολιτική θέληση ο τόπος μας να στραφεί σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι όλο και πιο πολλές πρωτοβουλίες με θέμα τους τις startup εταιρείες γίνονται και στον τόπο μας. 

Οι σχεδιασμοί, όμως, που γίνονται για το Τεχνολογικό Πάρκο δεν θα πρέπει να αφορούν τόσο πολύ τις κτιριακές υποδομές που θα πρέπει να έχει (καφετέριες, γραφεία και εγκαταστάσεις), αλλά περισσότερο τις προοπτικές και το ρόλο της ανάπτυξης αυτής στον τόπο μας ως καταλύτη ανάπτυξης και πυρήνα καινοτομίας. 

Με άλλα λόγια, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στην ουσία, στην πράξη και στην καθημερινότητα και όχι στα εντυπωσιακά μοντέρνα κτίρια. Στροφή στο πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε στέρεες βάσεις κουλτούρα συνεργειών, ανάπτυξη κριτικής σκέψης και πνεύματος καινοτομίας. Πώς να καλλιεργήσουμε κουλτούρα σεβασμού των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων. 

Το ερώτημα σήμερα δεν πρέπει να είναι το που θέλουμε να κτίσουμε 2-3 πολυκατοικίες , μια πισίνα και ένα γυμναστήριο αλλά το πόσο εύκολα μπορεί ο τόπος μας να προσελκύσει επιχειρήσεις τεχνολογίας. Δηλαδή, το τι χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Να ακολουθήσουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού ώστε οι νέες τεχνολογίες να αποτελέσουν πραγματικό όχημα ανάπτυξης και στροφής της οικονομίας προς τα εμπρός.
Γι αυτό και αντί να συζητούμε «σε ποια περιοχή θα κτιστεί το Τεχνολογικό Πάρκο» το ερώτημα θα πρέπει να είναι «Γιατί να μην κάνουμε όλη την Κύπρο ένα σύγχρονο Τεχνολογικό Πάρκο;!»  Ας δοθούν κίνητρα σε εταιρείες,  ας εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες, ας επενδύσουμε σε επιστημονικά προγράμματα και ας εμπλέξουμε την τοπική κοινωνία (μαθητές – φοιτητές και επιχειρήσεις) σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την Κύπρο ως το καλύτερο Τεχνολογικό Πάρκο της Ευρώπης!  

Και κάτι τελευταίο: το Silicon Valley δεν είναι ταμπέλα. Δεν είναι απλά ένας τίτλος ή μια ονομασία. Ακόμα και κυριολεκτικά, δεν θα δεις πουθενά στην περιοχή μια ταμπέλα με την ένδειξη πως είσαι στο πιο πετυχημένο και διάσημο innovation hub του πλανήτη. Το Silicon Valley είναι επικοινωνία, συνεργασία και δημιουργία στην πράξη. Εμπνέει και εμπνέεται από τη σύγκρουση προσεγγίσεων, από την προσήλωση στο καινούργιο, στην μανία για το καλύτερο.

Το παράδειγμα είναι εκεί.  Η Κύπρος μπορεί να το μελετήσει, να το φέρει στα μέτρα της και να το εφαρμόσει.

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;