Powered by

Τουσκ: Δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συνεχίζονται και την Πέμπτη 11/6, προκειμένου να μπορέσουν να δοθούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία στις 30 Ιουνίου. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ειδικών από τις δύο πλευρές τώρα αναμένεται να συνεχίσουν, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa. 

Οι άνθρωποι γίνονται σιγά σιγά ανυπόμονοι είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτού αρχίσει η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και χρησιμοποίησε μια μεταφορά από την... αγροτική ζωή: "Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει. Θα προσπαθήσουμε να την σπρώξουμε και πάλι σήμερα".

Παράλληλα, ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.ανέφερε στο Reuters ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να επιτύχουν μία συμφωνία σε μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις τους την προσεχή εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το Eurogroup, στις 18 Ιουνίου, αναφέρει 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς - το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - θα συνεχιστούν και θα εστιάσουν στις μεταρρυθμίσεις του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, τους συντελεστές του ΦΠΑ και τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνουν αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών.

Τουσκ: Δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια

«Είναι ώρα αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.  «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο περισσότερο ρεαλιστική» είπε και έδωσε έμφαση στο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια (gambling).

«Φοβάμαι ότι έρχεται η μέρα που κάποιους θα πει ‘game over’». Το επερχόμενο Eurogroup είναι πολύ κρίσιμο και θα πρέπει να είναι αποφασιστικό.

«Είδα χθες τον κ. Τσίπρα για δέκα λεπτά και θα τον ξαναδώ σε δέκα λεπτά» δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. «Εχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση», απάντησε σιβυλλικά σε σχετική ερώτηση.

Μέρκελ: Κάθε μέρα μετράει

«Στη συνάντηση με Τσίπρα και Ολάντ υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι οι συνομιλίες, ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με τους θεσμούς θα συνεχιστούν εντατικά. Και από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει η προθυμία να το κάνει αυτό», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Ελπίζω ότι αυτό θα φέρει την αναγκαία πρόοδο. Η κάθε ημέρα μετράει τώρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα έκανε λόγο για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό και το Γάλλο Πρόεδρο.

Βάιντμαν: Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε πως ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα και ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Όπως ανέφερε, οι επιπτώσεις μετάδοσης σε ένα τέτοιο σενάριο είναι πιο ελεγχόμενες απ' ό,τι κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμώνται. Ο βασικός χαμένος στο σενάριο αυτό θα ήταν η Ελλάδα, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: Εuro2day, Capital

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής