Powered by

ΕΥ: Όλο και πιο ελκυστικός προορισμός η Ευρώπη

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Δυτική Ευρώπη το 2014, αφού η περιοχή προσέλκυσε συνολικά $305δις που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 36%, παρά την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Την περασμένη χρονιά, 43 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, προσέλκυσαν 4,341 έργα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων καταγράφοντας άνοδο 10% σε σχέση με το 2013 και δημιουργώντας 185,583 νέες θέσεις εργασίας.

Στην 13η Έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως επενδυτικός προορισμός (EY’s13th European attractiveness survey), στην οποία συμμετείχαν 808 άτομα, υπεύθυνοι για λήψη επενδυτικών αποφάσεων, καταγράφηκε πως η Δυτική Ευρώπη προσέλκυσε το 50% των επενδύσεων παγκοσμίως το 2014, που αντιστοιχεί σε αύξηση 45% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη ξεπέρασε την Κίνα ως ο πιο δημοφιλής επενδυτικός προορισμός.

Τα επενδυτικά έργα στην Κίνα μειώθηκαν κατά 6% στο 38%, δίδοντας την ευκαιρία στη Βόρεια Αμερική να περάσει στη δεύτερη θέση λόγω της αύξησης των επενδύσεων από 31% σε 39%.  Η βελτίωση της Ευρώπης ως επενδυτικός προορισμός, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη που καταγράφεται αλλά και στη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τη δυνατότητα των αναδυόμενων αγορών να συνεχίζουν να αποδίδουν τους ίδιους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως την τελευταία δεκαετία.

Ο συνέταιρος και επικεφαλής του τμήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου Σταύρος Παντζαρής, σχολίασε: «Η πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης ως επενδυτικός προορισμός αναδεικνύει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και για την Κύπρο στον τομέα των επενδύσεων. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη διασφαλίζει για τη χώρα μας πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, αποτελούν χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καταστήσουν την Κύπρο ελκυστικότερη για ξένες επενδύσεις. Έχουμε ανάγκη από επενδύσεις οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Κατάταξη χωρών και πόλεων: Ποιες κερδίζουν στον ευρωπαϊκό αγώνα ελκυστικότητας;
Περισσότερα από τα μισά έργα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (52%) και 30% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη, απορροφήθηκαν από τους τρεις κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αποτελεί το Νο1 προορισμό για έργα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Τουρκία αποτελεί την τελευταία προσθήκη στους 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς σκαρφαλώνοντας στην 9η θέση όπου προηγουμένως ήταν η Φινλανδία. Οι υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνονται από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Ιρλανδία.

Οι βασικοί λόγοι που ευρωπαϊκές χώρες προσέλκυσαν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2014 είναι: η ικανότητα τους να αποκαταστήσουν την οικονομική ανάπτυξη, τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, η ικανότητα τους να εξυπηρετούν τις ανάγκες σύγχρονων εταιρειών και η δυνατότητα να εμπορευματοποιούν ιδέες ώστε να αλλάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι δημοφιλέστερες πόλεις για επενδύσεις ήταν το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Στις δέκα κορυφαίες πόλεις περιλαμβάνονται τρεις γερμανικές –Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Μόναχο- και δύο ισπανικές –Βαρκελώνη και Μαδρίτη.
 
Σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Τουρκία δημιουργήθηκε το 52% των συνολικών θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 96,087 θέσεις εργασίας ξεπερνώντας σε αριθμό τις αντίστοιχες στη Δυτική Ευρώπη. Η Σλοβακία εισήλθε για πρώτη φορά στις δέκα κορυφαίες χώρες στις οποίες δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας από Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σκαρφαλώνοντας στην 9η θέση αντικαθιστώντας τη Σερβία. Οι δέκα χώρες  στις οποίες δημιουργήθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας το 2014 ήταν: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία και Ιρλανδία.

Οι τομείς που προσέλκυσαν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις
Η οικονομική ανάκαμψη, η υποτίμηση του ευρώ και το μειωμένο κόστος ενέργειας, συνέβαλαν στην αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ του τομέα της μεταποίησης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση 20% τόσο στα έργα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων όσο και σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Οι επενδύσεις σε υπηρεσίες διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας αυξήθηκαν κατά 27% λόγω της βιομηχανικής ανάκαμψης και της ραγδαίας ανόδου που καταγράφει ο τομέας του διαδικτυακού εμπορίου.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η χρονιά είχε τα πάνω και τα κάτω της. Οι επενδύσεις σε έργα που σχετίζονται με λογισμικά προγράμματα αυξήθηκαν κατά 27%, οι άμεσες επενδύσεις σε υπηρεσίες χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης αυξήθηκαν κατά 37% και οι επενδύσεις σε υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά 15%. Αντίθετα, οι επενδύσεις σε έργα παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 24% ενώ οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης μειώθηκαν κατά 1%.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές
Το 51% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ευρώπη προήλθε από ευρωπαϊκές εταιρείες, 25% από αμερικάνικες πολυεθνικές ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος των επενδύσεων από κινεζικές εταιρείες οι οποίες ξεπέρασαν τις ιαπωνικές ως ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Γηραιά Ήπειρο το 2014. Συνολικά, οι κινεζικές εταιρείες συμμετείχαν σε 210 επενδυτικά έργα το 2014, που αντιστοιχεί σε ετήσια άνοδο σχεδόν 40%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις των προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης να προωθήσει τις επενδύσεις στο εξωτερικό ως ένα μέσο για να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες, νέες μάρκες και καινούργιους πόρους με απώτερο στόχο να τονώσει την αξία της εγχώριας παραγωγής και υπηρεσιών.  

Είναι ανώμαλος ο δρόμος;
Η έρευνα καταδεικνύει πως το 59% των επενδυτών είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ευρώπης την επόμενη τριετία αν και μόνο το 32% των ερωτηθέντων διευθυντικών στελεχών δηλώνει πως σχεδιάζει να εδραιώσει ή να επεκτείνει την παρουσία του στην Ήπειρο τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, το 64% δηλώνει πως δεν περιλαμβάνεται στα επόμενα πλάνα η Ευρώπη.

Οι επενδυτές εισηγούνται στους φορείς χάραξης πολιτικής, πως αν θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την οικονομική αναζωπύρωση που καταγράφεται και το θετικό επενδυτικό κλίμα, θα πρέπει να απαλείψουν τα όποια εμπόδια κατά της επιχειρηματικής αποδοτικότητας, όπως την υπερβολική γραφειοκρατία και την αναιμική ανάπτυξη.     

Οι ξένοι επενδυτές χαρακτηρίζουν την γραφειοκρατία (20%) και την αργή οικονομική ανάπτυξη (17%) ως τις μεγαλύτερες αδυναμίες σε σχέση με την ελκυστικότητα της Ευρώπης. Προβληματίζονται επίσης για την γεωπολιτική αβεβαιότητα στα ευρωπαϊκά σύνορα (11%), και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα (11%). Ο ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους επενδυτές, χρειάζεται να ενισχύσουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, να απλοποιήσουν τους κανονισμούς και να προωθήσουν τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς της επιχειρήσεις.   

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000