ΜΤΝ-Cyta: Εγκλωβισμένες στην πολιτική της Τουρκίας

Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν σε ένα αρχικό πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ενόψει του ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό. Σε αυτό συμπεριλήφθη και πρόθεση για τηλεπικοινωνιακή σύνδεση Δημοκρατίας-Κατεχομένων και κατ’ επέκταση με την Τουρκία. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα για πολιτικούς –κυρίως- λόγους.

Το σημερινό στάτους
Οι κλήσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στην Τουρκία με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατες για τις δύο από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με έδρα την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα για την ΜΤΝ και τη Cyta.

Η Primetel λόγω συμφωνίας που έχει με τον ισπανικό κολοσσό της Telefonica, η οποία εφαρμόζεται εκτός του υπόλοιπου πλανήτη και στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα, είναι ο μοναδικός πάροχος που προσφέρει δυνατότητα κλήσεων στους πελάτες του.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι ΜΤΝ και Cyta έχουν σειρά συμφωνιών με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι εν λόγω συμφωνίες δίνουν τη δυνατότητα κλήσεων σε όλο τον κόσμο με τις γνωστές υπηρεσίες διεθνούς περιαγωγής. Με απλά λόγια ο κάθε πελάτης της Cyta ή της ΜΤΝ με την άφιξή του σε κάποια χώρα εξυπηρετείται από το δίκτυο εταιρείας με την οποία κυπριακή εταιρεία διατηρεί συμφωνία χρήσης του. Η Primetel επιλέγοντας μια άλλη, πιο σύντομη οδό εξασφαλίζει πρόσβαση στα δίκτυα εταιρειών με τις οποίες η Telefonica έχει συνάψει συμφωνίες υπηρεσιών περιαγωγής.

Στα Κατεχόμενα η κινητή τηλεφωνία λειτουργεί από δύο τουρκικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες έχουν αναπτύξει δίκτυο κινητής στην περιοχή. Η δυνατότητα κλήσεων αποτελεί προϊόν συμφωνιών σε επίπεδο εταιρειών και όχι κρατών. Αυτός είναι και ο λόγος που η Primetel, λόγω της συμφωνίας της με την Telefonica, έχει τη δυνατότητα κλήσεων σε Κατεχόμενα και Τουρκία. Όποιος πελάτης της Primetel κάνει κλήσεις στο εξωτερικό καταγράφεται ως πελάτης της ισπανικής εταιρείας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν βρίσκεται στα Κατεχόμενα ή την Τουρκία.

Ο ρόλος της Τουρκίας
Οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δεν έχουν τη δυνατότητα κλήσεων σε Κατεχόμενα και Τουρκία, είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένες στο πολιτικό στάτους μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Η γειτονική χώρα μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ούτε τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο κράτος. Προβλήματα δημιουργούνται κυρίως με τη ναυτιλία και τις αεροπορικές συνδέσεις. Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν μπορούσαν να πετούν πάνω από την Τουρκία, λόγω εμπάργκο ενώ πλοία με κυπριακή σημαία δεν έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού σε τουρκικά λιμάνια λόγω αντίστοιχης στάσης της χώρας.

Ακόμη και εάν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης, τίποτε δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί εάν η Τουρκία δεν εγκρίνει μια τέτοια κίνηση. Για να προχωρήσει η σύνδεση θα πρέπει η Τουρκία να ανάψει το πράσινο φως για συμφωνία μεταξύ τουρκικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και των κυπριακών ΜΤΝ και Cyta.

Yπάρχει εναλλακτική επιλογή;
Στο σενάριο που υπαγορεύει ότι ΜΤΝ και Cyta μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα κλήσεων μέσω ανάλογης συμφωνίας όπως αυτής της Primetel με την Telefonica, είναι αφενός δαπανηρή και αφετέρου παίρνει πολιτική διάσταση. H Primetel όταν μπήκε στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας προχώρησε στη συμφωνία με την Τelefonica, προκειμένου να εξασφαλίσει δυνατότητα κλήσεων σε όλο τον κόσμο και όχι ειδικά για τα Κατεχόμενα και την Τουρκία. Η εν λόγω συμφωνία ήταν πιο δαπανηρή αλλά πρακτικά πιο σύντομη για την Primetel, αφού οι συμφωνίες με εκατοντάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται ακόμη και μερικά έτη για να υπογραφούν.

Ακόμη και εάν η ΜΤΝ και η Cyta αποφασίσουν ότι θα προχωρήσουν σε μια ανάλογη συνεργασία με ξένο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, θα πρέπει να εξασφαλίσουν και πολιτική έγκριση, αφού στην ουσία θα παρακαμφθεί η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, σε μια περίοδο –μάλιστα- που οι σχέσεις των δύο χωρών καθορίζουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης