Powered by

Η συμφωνία περνά από το "πινγκ- πονγκ" Ελλάδας-Κομισιόν

Τα σύννεφα στη διαπραγμάτευση πυκνώνουν καθώς συνεχίζεται το "πινγκ- πονγκ" μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν, ενώ Βερολίνο και Παρίσι, αφήνουν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας να συναντηθούν απόψε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δεν "εκτρέφει" ισχυρές ελπίδες για σημαντική πρόοδο στη διαπραγμάτευση απόψε το βράδυ, όταν (κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών) συναντηθούν οι τρεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και διαμηνύουν: "Εμείς έχουμε καλύψει την απόσταση που μας αναλογεί".

Τούτων δοθέντων, ούτε την Τετάρτη (10/6), εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να βγει λευκός καπνός για τη συμφωνία ή για "σύγκλιση" επί των ουσιωδέστερων τουλάχιστον ζητημάτων.

Στο μεταξύ, τα μηνύματα από τους ισχυρούς της Ε.Ε μάλλον προοιωνίζονται ένα εξαιρετικά δυσοίωνο περιβάλλον για τις σχέσεις Αθήνας- πιστωτών, σε αυτό τουλάχιστον το χρονικό σημείο όπου βρίσκεται η διαπραγμάτευση και υπό τα παρόντα δεδομένα.

Πινγκ- πονγκ Αθήνας- Κομισιόν
Να επιστρέψει την πίεση που της ασκείται από την Κομιιόν, επιχειρεί η Κυβέρνηση, η οποία οχλήθηκε μάλλον έντονα  από την αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιον ότι ο P. Moscovisci ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την απόρριψη των προτάσεών της.

Εξ ου και Κύκλοι του Μαξίμου, ενημέρωσαν πως: "Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης" και πρόσθεσαν ότι: "Ωστόσο, η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί".

Η αντίδραση της κυβέρνησης προκλήθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, ο οποίος υποστήριξε:

"H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης" και σημείωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, χθες από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές "είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες", ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα" και ότι γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προϋποθέσεις γι' αυτή τη συνάντηση ήταν σαφείς και το μόνο που βεβαίωσε ήταν τη συμμετοχή του Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής