Powered by

ΕΠΑ: Έφοδοι βγαλμένες από ταινία δράσης

Ξεχωριστά κλιμάκια αποτελούμενα από άτομα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού αλλά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επέδραμαν την Τρίτη, 9 Ιουνίου, στα γραφεία δέκα υπό εξέταση εταιρειών. Αυτή ήταν η αρχή της μεγάλης επιχείρησης για έρευνα από την ΕΠΑ στις εταιρείες που ελέγχονται με υποψίες για προσυνεννόηση αναφορικά με δημόσιες προσφορές.

Οι διαδικασίες που ακολούθησαν οι ερευνώντες λειτουργοί θυμίζει πολλά από όσα γνωρίζουμε από ταινίες δράσης ή αστυνομικές σειρές. Συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένες διαδικασίες σε όλες τις εταιρείες στις οποίες επέδραμε η ΕΠΑ συνέθεσαν σκηνικό… κινηματογράφου. 

Έφοδος με «ένταλμα»
Κρατώντας στο χέρι ειδικό έντυπο που αναφερόταν στην έρευνα της ΕΠΑ, η οποία κατοχυρώνεται δια νόμου τα στελέχη των κλιμακίων που έκαναν τις «εφόδους» ζητούσαν τον διευθυντή κάθε επιχείρησης. Μετά από ενημέρωση του εκάστοτε αρμοδίου όλο το προσωπικό άκουγε από τον διευθυντή για τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν από τους ερευνώντες λειτουργούς.  

Κλειστοί σε μια αίθουσα
Οι αμέσως επόμενες οδηγίες προνοούσαν συγκέντρωση των εργαζομένων σε κοινό χώρο, συνήθως αίθουσες συνεδριάσεων, εκεί όπου ενημερώθηκαν ότι οι λειτουργοί της ΕΠΑ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα έψαχναν για τις πληροφορίες που αναζητούσαν στα γραφεία.

Όλο το προσωπικό έπρεπε να παραμείνει εντός αίθουσας χωρίς καμία επικοινωνία με άτομα εκτός κτηρίου. Τα κινητά έπρεπε να απενεργοποιηθούν. Ακόμη και υπάλληλοι που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες παρέμειναν εντός κτηρίου και δη της αίθουσας καθόλη τη διάρκεια της έρευνας. Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν κάποιος ήθελε να πάει τουαλέτα έπρεπε μέχρι την πόρτα του αποχωρητηρίου να συνοδεύεται από ερευνώντα λειτουργό.

Με τη συνδρομή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συνέδραμε τη μεγάλη εκστρατεία της ΕΠΑ λόγω έλλειψης ανθρώπινων πόρων από πλευράς Επιτροπής κυρίως για μιας μεγάλης κλίμακας αιφνίδιας εφόδου, όπως αυτή της 9ης Ιουνία σε δέκα εταιρείας.

Η αξιολόγηση των δεδομένων και η κατάληξη ή όχι σε κάποια απόφαση ή και ποινή είναι αποκλειστική εργασία των λειτουργών της ΕΠΑ.

 

Δειτε Επισης

Αναβάθμιση από Capital Intelligence στο BBB-Συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά
Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ