Powered by

Με αρνητικό φακό βλέπουν οι ΗΠΑ τα ενεργειακά ανοίγματα της Ελλάδας

Έντονη ανησυχία εκφράζει η Ουάσινγκτον για τη διαφαινόμενη ενεργειακή συνεργασία Αθήνας-Μόσχας, κυρίως για την πιθανότητα επέκτασης του τουρκικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ανακοίνωσή μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα, θεωρούν ότι η επέκταση του Turkish Stream, που επισήμως πλέον αποτελεί θέμα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα ενισχύσει την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, ίσως προκαλέσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, και δεν προσφέρει, λένε, μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Την εβδομάδα αυτήν, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία επιβεβαίωσαν ότι Αθήνα και Μόσχα κατατείνουν σε ενεργειακή συνεργασία, της οποίας όμως οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Ο κ. Πούτιν εκδήλωσε προθυμία να συμμετάσχει η χώρα του στο έργο της επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα και, μέσω αυτής, και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν δει με καλό μάτι την ενεργειακή συνεργασία της Αθήνας με τη Μόσχα, ούτε και την προοπτική επέκτασης του ρωσικού αγωγού στην Ελλάδα.

Την δυσαρέσκεια, πάντως, της Ουάσιγκτον μετέφερε στις ελληνικές αρχές και ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις 7 και 8 Μαΐου στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών.

´Ηρθε στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε, για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).

Αυτά τα προγράμματα, επισημαίνει η αμερικανική κυβέρνηση, θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα μειώσουν την εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

Και σημειώνει περαιτέρω ότι ο TAP θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια.

Κατά την ανακοίνωση, τέλος της αμερικάνικης πρεσβείας, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε με τους Ελληνες ηγέτες την τεράστια δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ηγετικό ρόλο ως μέρος της λύσης στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024