Powered by

Μαξίμου: Πρόοδος ναι, συμφωνία όχι

Η προετοιμασία στο Μαξίμου ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας (11/5), είναι πυρετώδης. Η γραμμή μεταξύ Τσίπρα και οικονομικού Επιτελείου είναι ανοιχτή διαρκώς, οπότε κατά το (πρωθυπουργικώς) δοκούν και το (πρακτικά) αναγκαίο θα «σκάνε» εντός του τρέχοντος διημέρου και οι συσκέψεις.

Στο δια ταύτα ωστόσο των προσδοκιών, το κυβερνητικό επιτελείο έχει δώσει σήμα για... χαμηλούς τόνους σε επίπεδο επικοινωνίας, ομοίως και στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τη σύναξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει, πρόοδος ναι, αυτή αναμένουμε να αποτυπωθεί και στο Eurogroup» δηλώνει συνεργάτης του Α. Τσίπρα, τονίζοντας πάντως ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται επί ξυρού ακμής, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι –ακόμη- ανοιχτά.

«Προφανώς εργαζόμαστε για το καλύτερο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία. Ίσως και να υπάρξει όμως, τις επόμενες ημέρες».

Ωστόσο υπουργός που έχει ιδία εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων, μιλώντας στο Capital.gr, ανέφερε πως «Μέχρι και την τελευταία στιγμή το αλισβερίσι μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα είναι πιεστικό αλλά με εξαίρεση το ασφαλιστικό στο οποίο φαίνονται ανυποχώρητοι, η συμφωνία θα είναι ισορροπημένη. Δεν μιλάμε για άτακτη υποχώρηση από τις δικές μας «κόκκινες» γραμμές.

Τα «σινιάλα» Τσίπρα και οι ανταρσίες
Στο περίγραμμα (και ουχί στην ουσία) του διαπραγματευτικού πλαισίου αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατά την πρεμιέρα της «Ώρας του Πρωθυπουργού», επικαιροποιώντας την -πάγια- θέση του ότι η εύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας Ε.Ε αποτελεί ζήτημα πολιτική βούλησης και όχι αριθμών. Όπως τόνισε άλλωστε σε επίρρωση της θέσης του, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα τεχνικά κλιμάκια»

Υπάρχουν ωστόσο δύο σημεία της ομιλίας του που αναζωπύρωσαν εστίες υφερπόντων εδώ και ημέρες στο παρασκήνιο, σεναρίων.

1. «Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αντιθέτως δίνει διέξοδο στους λαούς και στις κυβερνήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας , ανάβοντας «φωτιές» για προσφυγή είτε σε πρόωρες κάλπες είτε σε δημοψήφισμα.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα απορρίπτουν μετ επιτάσεως το ενδεχόμενο εκλογών ( γνωρίζοντας ωστόσο ότι σχετικές διαψεύσεις έχουν μικρή αξία διότι οι κάλπες δεν προαναγγέλλονται), αφήνουν όμως «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο για διενέργεια δημοψηφίσματος, « εάν χρειαστεί που όμως μάλλον δεν θα χρειαστεί», όπως επαναλαμβάνουν ξεκάθαρα (sic).

Κατά ορισμένους πάντως, το να συντηρείται στο παρασκήνιο το ενδεχόμενο να τραβήξει ο Α. Τσίπρας από το …μανίκι του πρόωρες κάλπες, εξυπηρετεί το Μαξίμου να διατηρεί των έλεγχο στις αντιδράσεις των βουλευτών όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι εσχάτως έχουν αρχίσει «αντάρτικο), σε επίπεδο δηλώσεων τουλάχιστον (ενδεικτικά παραδείγματα οι δηλώσεις από τις Χ. Ξουλίδου, Μ. Κόλλια- Τσαρουχά, Π. Χαικάλη), οι οποίοι θέτουν «όρους» για την υπερψήφιση της συμφωνίας ( οψέποτε έρθει στη Βουλή).

Ζήτημα εγείρεται -κατά μείζονα λόγο- στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς βουλευτές –όχι μόνον- της αριστερής πτέρυγας, περιμένουν να «υποδεχτούν» τη συμφωνία με το όπλο παρά πόδα.

2. Εξ ου και ο Πρωθυπουργός , στρέφοντας το βλέμμα προς τα «μέσα», σημείωσε:

«Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι προκειμένου να επιτύχουμε συμφωνία, έχουμε πάει πίσω από τις γραμμές της λαϊκής εντολής. Θα κάνουμε το παν προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτήν την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο».

Εργασία και… περίσκεψη
Το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας με αυξημένη ωστόσο δόση επιφυλακτικότητας, αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή «διαρροή» κυβερνητικών πηγών, μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής σύσκεψης του Α. Τσίπρα με τους Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα την «φωτογραφία της στιγμής» για την πορεία των διαπραγματεύσεων που «εκτύπωσαν» ανώτερες κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ:

1. Η Κυβέρνηση αναμένει στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ρευστότητας. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ.

2.Επανέρχεται η «υπόμνηση» ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα.

3. Επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας μεν αλλά και ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Η ανοιχτή γραμμή με ευρωπαίους αξιωματούχους (μεταξύ αυτών τους Merkel- Juncker) που διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας,  θα ενεργοποιείται, βάσει των ίδιων πηγών, ανάλογα με τις «ανάγκες» ή τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής