Ομήρου: Να διοχετευτεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
10:55 - 09 Μαΐου 2015
Δυστυχώς η αλόγιστη πιστωτική επέκταση των προηγούμενων χρόνων έχει οδηγήσει το ιδιωτικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, τρεις φορές το ΑΕΠ της χώρας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέραν του 50%, δήλωσε ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου μιλώντας στην Πάφο ανέφερε πως η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, η μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων και η προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν θετικές εξελίξεις.
Από την άλλη, όμως, συνέχισε, “η αυξημένη ρευστότητα θα πρέπει να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία μέσα από πολιτικές ενίσχυσης των κρατικών και ιδιωτικών δαπανών, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική πρωτοβουλία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”.
Αυτή πρόσθεσε, είναι και η προοπτική του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου το οποίο η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει, μέσα από την ετοιμασία των απαραίτητων μελετών για τα έργα που θα προταθούν.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως επιβάλλεται να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις με γρηγορότερους ρυθμούς και τις προσπάθειες αυτές αναμένεται να υποβοηθήσει η πρακτική εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας.
Είπε επίσης, πως ασφαλώς θα πρέπει να εξετάζεται η πορεία εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας αλλά και η εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων και να επιφέρονται τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων και την κοινωνική συνοχή.
Η προτεινόμενη νομοθεσία για πωλήσεις δανείων, συνέχισε ο κ. Ομήρου, θα πρέπει να διασφαλίζει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον της χώρας, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς και συνθήκες διαφάνειας.
Πρόσθεσε επίσης πως λόγω του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού υπάρχει μεγάλη ανάγκη απομόχλευσης.
Η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων τα οποία θα επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην Κύπρο χρηματοδοτώντας την ολοκλήρωση, ανακαίνιση, κατασκευή και λειτουργία έργων αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία.
Χαρακτήρισε επίσης απαραίτητο η εποπτεία αυτών των συναλλαγών να γίνεται στην Κύπρο, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως είπε.
Μαζικές πωλήσεις με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος σε χαμηλές τιμές, εκτίμησε, πρέπει να αποφευχθούν, εφόσον θα επηρεάσουν τις κεφαλαιακές βάσεις των τραπεζών και θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναστάτωση.
Σημείωσε ότι ήδη στο νόμο των εκποιήσεων έχει συμπεριληφθεί πρόνοια σύμφωνα με την οποία όποιος τρίτος αγοράζει δάνειο έχει τις ίδιες υποχρεώσεις προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη όπως το τραπεζικό ίδρυμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ