Τα σενάρια της επόμενης μέρας για τα ωράρια
10:55 - 08 Μαΐου 2015
Ο νόμοι που ψηφίστηκαν για να τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Μαΐου πρέπει να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την εξουσία είτε να υπογράψει τους νόμους, είτε να τους αναπέμψει στη Βουλή καθώς επίσης να τους αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, για αντισυνταγματικότητα άρθρων.
Τρία είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα ψήφισης της νομοθεσίας από τη Βουλή:
-Να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα δίχως να γίνει αναπομπή από τον Πρόεδρο και η νομοθεσία να έχει ισχύ από 15 Μαΐου- σενάριο αδύνατο
- Να γίνει αναπομπή της νομοθεσίας και μέχρι να εξεταστεί η απόφαση από το Ανώτατο, η Βουλή να δώσει την Υπουργό Εργασίας το δικαίωμα για διατάγματα
- Να μην δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα και να μην δεχτεί η Βουλή τα διατάγματα της Υπουργού. Τότε πάμε στην προηγούμενη νομοθεσία του 2006 με τα γενικά καταστήματα κλειστά την Κυριακή και την Τετάρτη και Σάββατο τα καταστήματα κλειστά μετά το μεσημέρι.
Aντίδραση Ζέτας Αιμιλιανίδου
Όσον αφορά την αντίδρασή της για το νόμο που ψηφίστηκε, η Υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ εξέφρασε τη θέση ότι «ο νόμος αυτός που έχει ψηφιστεί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους εργαζομένους, όσο και στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις λόγω της διάκρισης που γίνεται μεταξύ περιοχών και επιχειρήσεων».
«Αυτός ο νόμος μας παίρνει πάρα πολλά χρόνια πίσω, όταν η ανεργία δεν ήταν 16% αλλά ήταν 3,8%, όταν η οικονομική κατάσταση και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών δεν ήταν στα επίπεδα που είναι σήμερα και άρα όλη αυτή η νομοθεσία όπως έχει ψηφιστεί δημιουργεί τεράστια τόσο νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στους εργαζομένους», σημείωσε.
Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε παράλληλα ότι «ο λόγος που είχαμε προχωρήσει στο να διευρύνουμε τις ώρες εργασίας των καταστημάτων περιλαμβανομένης και της Κυριακής ήταν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε της ανεργίας». Σύμφωνα με την ίδια «εκείνο το οποίο έχουμε πετύχει είναι πραγματικά με βάση τα στοιχεία που έχουμε έχουν γίνει νέες προσλήψεις στο λιανικό εμπόριο πέραν των 10.000 προσώπων». «Να σημειώσω ότι την περίοδο 2011 – 2013 πριν την αλλαγή του ωραρίου εργασίας είχαν απολεσθεί 5.000 θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα είχε διπλασιαστεί το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζονταν με αμοιβή €350», είπε. Αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε, «είναι σημαντικά και εκείνο που παρακολουθούμε σήμερα είναι την αύξηση του λιανικού εμπορίου και με συνέπεια την αύξηση των θέσεων των εργαζομένων».
Τι πέρασε
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και δύο αποχές ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, που ρυθμίζει το ωράριο των γενικών καταστημάτων, επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας την Τετάρτη και το Σάββατο ώστε τις Κυριακές να μένουν κλειστά εκτός από τουριστικές περιοχές στις οποίες κατά τη θερινή περίοδο θα μένουν ανοικτά.
Οι κανονισμοί ρύθμισης του ωραρίου με 31 ενστάσεις στην έγκριση, 18 (ΔΗΣΥ) υπέρ και δύο αποχές (Αντώνης Αντωνίου, Αθηνά Κυριακίδου) απορρίφθηκαν.
Η Ολομέλεια με 32 υπέρ, τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ (17) εναντίον και δύο αποχές τις οποίες τήρησαν ο Αντώνης Αντωνίου (ΔΗΚΟ) και Ανδρέας Θεμιστοκλέους (ΔΗΣΥ),υπερψήφισε Νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο.
Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία υπερψήφισε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τόσο επί της προτάσεως νόμου όσο και επί του νομοσχεδίου. Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ περιέλαβαν στις περιοχές Αγία Νάπα, Πόλις Χρυσοχούς, Νέο Χωρίο Πάφου στις οποίες τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, και την εντός των τειχών Λευκωσία και την Πέγεια.
Με το νόμο που ψήφισε η Βουλή, όλη τη διάρκεια του χρόνου τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά την Κυριακή, ενώ από Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο θα λειτουργούν μέχρι τις 20:00 τη χειμερινή περίοδο και μέχρι τις 21:00 τη θερινή περίοδο. Στο νόμο που ψηφίστηκε ορίζεται ως χειμερινή περίοδος, η περίοδος από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και θερινή περίοδος από την 1ην Απριλίου μέχρι την 31ην Οκτωβρίου.
Τα καταστήματα αναμνηστικών ειδών (souvenir shop) και τα καταστήματα πώλησης ειδών κυπριακής χειροτεχνίας, κυπριακής λαϊκής παράδοσης και κυπριακών εδεσμάτων εντάσσονται στα ειδικά καταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν ολόχρονα από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, από τις 5.00 μέχρι τις 22.00.
Στο ωράριο των καταστημάτων στις προαναφερθείσες περιοχές για κάθε μέρα ρυθμίζεται από τις 5.00 μέχρι τις 23.00 καθημερινά και 7.30 με 23.00 τις Κυριακές, με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ περιελήφθησαν τα μίνι μάρκετ που δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά, τα χρυσοχοεία και αργυροχοεία.
Προστασία εργαζομένων
Αποδεκτές από την πλειοψηφία της Βουλής έγιναν και οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ που ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα. Με τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ επί του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων στα καταστήματα, διαγράφηκε ο όρος των τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, δίνεται στους εργαζόμενους ένα ελεύθερο 24ωρο και ένα ελεύθερο πρωινό ή απόγευμα το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Μάλιστα αυξήθηκαν οι ποινές σε περίπτωση ανάρτηση ψευδών στοιχείων ή μη ανάρτηση σχετικών πινάκων από τους επιχειρηματίες.
Δεν διαγράφεται όπως προνοούσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η 2α Ιανουαρίου από επίσημη αργία των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και στις αργίες των εργαζομένων και καταστημάτων προστέθηκε η Κυριακή του Πάσχα.
Ποιοι δικαιούνται να εργάζονται Κυριακές σε όλη την Κύπρο
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2006 μόνο τα ειδικά καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν τις Κυριακές.
Τα Ειδικά Καταστήματα χωρίζονται σε 16 υποκατηγορίες ανάλογα με το ωράριό τους. Πρόκειται για Αρτοποιείο ή Ζαχαροπλαστείο, Περίπτερο ή Κατάστημα Διαρκούς Εξυπηρέτησης, Κατάστημα εντός Αεροδρομίου ή Λιμανιού ή Ξενοδοχείου, Κατάστημα Ενοικίασης Οχημάτων, Κινηματογράφος , Πρακτορείο, Ανθοπωλείο ή Φυτώριο, Κατάστημα Ενοικίασης Ταινιών, Κατάστημα Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών και Καπνικών Προϊόντων, Κατάστημα Επιδιόρθωσης Ελαστικών , Κουρείο/Κομμωτήριο, Κατάστημα Ειδών Υγιεινής ή/και Οικοδομικών Υλικών, Κατάστημα Βιομηχανικών Μηχανημάτων, Μηχανουργικών Υλικών ή/και Εξαρτημάτων, Κατάστημα Πώλησης Μηχανοκινήτων Οχημάτων, Ψαραγορές και Κατάστημα Επίπλωσης.
Ο νόμος όπως ψηφίστηκε: