Powered by

Έργα ζητούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Έξι συν δύο έργα έχουν περιληφθεί στον κατάλογο που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρηματοδότηση από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τη δημιουργία του οποίου εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έργα αυτά αφορούν- μεταξύ άλλων- το Τεχνολογικό Πάρκο, την επέκταση και αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου και δεξαμενές καυσίμων στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, στην ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, ο συγκεκριμένος κατάλογος ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αφού είχαν ζητηθεί οι απόψεις και εισηγήσεις του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ).

Στην παρούσα φάση το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Γραφείου του υφυπουργού παρά τω Προέδρω βρίσκονται στη διαδικασία εμπλουτισμού του καταλόγου, αξιοποιώντας εισηγήσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα για ώριμα και βιώσιμα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και πληρούν τα κριτήρια που καθορίστηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Εντός των επόμενων εβδομάδων, αναφέρει η απάντηση του υπουργού, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο καταρτισμός νέου αναθεωρημένου καταλόγου, που θα περιλαμβάνει οικονομικά βιώσιμα και ελκυστικά προς χρηματοδότηση έργα.

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι ο κατάλογος είναι προκαταρκτικός και ενδεικτικός, δεν είναι υποχρεωτικός επιδέχεται αλλαγές και προσθαφαιρέσεις και είναι ένα σημείο εκκίνησης, χωρίς να αποκλείει άλλες δυνητικά βιώσιμες επενδύσεις από το να συμπεριληφθούν σε κάθε στιγμή.  Επίσης σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αυτόματες δεσμεύσεις χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα έργα αυτά δεν έχουν το δικαίωμα διακριτικής μεταχείρισης στην πρόσβαση σε εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

1.    Επιχειρηματική καινοτομία

Το Σχέδιο επιχορήγησης στην επιχειρηματική καινοτομία –ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για τη διεθνή αγορά- καλύπτει 39 καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω της πρώτης κλήσης. Μερικά από αυτά τα προϊόντα προστατεύονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μία εταιρεία που έχει ολοκληρώσει το έργο «one cycle plastic injection- blowing machine» έχει ήδη εξασφαλίσει τρεις διεθνείς πωλήσεις. Κύριοι ανταγωνιστές της είναι δύο ιαπωνικές εταιρείες. Μια άλλη εταιρεία που έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού αποκατάστασης έχει κύριο ανταγωνιστή μια ιαπωνική εταιρεία.
Η συνολική επένδυση είναι 100 εκατ. ευρώ και για την περίοδο 2015-2017, 20 εκατ. ευρώ.

2.    Τεχνολογικό πάρκο

Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο στην Κύπρο θα έχει σκοπό την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική και βιομηχανική ανάπτυξη. Η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας, που θα να συμβάλει στη διαφοροποίηση της οικονομίας.

Αναμένεται ότι το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο θα παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας σε υψηλού επιπέδου πτυχιούχους μέσω της δημιουργίας και της λειτουργίας κέντρων  έρευνας και ανάπτυξης, γραφεία και υποστηρικτικές υπηρεσίες  κατάλληλες για την επιστήμη και την τεχνολογία των επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία business incubators και clusters.

Η Κύπρος θα παρέχει τη γη περίπου 300 000 τμ. και θα τη μισθώσει (leasing) στο Στρατηγικό Διαχειριστή. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το υπουργείο ανέθεσε σε  εξωτερικούς συμβούλους τη σύνταξη και τη δημοσίευση  της προσφοράς και της σύμβασης εγγράφων για  στρατηγικό επενδυτή.

Το κόστος με βάση αντίστοιχα πάρκα στο εξωτερικό μπορεί να κυμανθεί από 20 έως 100 εκατ.

3.    Επεξεργασία των αστικών λυμάτων

Το έργο αυτό υλοποιείται για συμμόρφωση με την οδηγία UWWTD και αφορά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε 57 κοινότητες και Δήμους.

Τμήματα της υποδομής έχουν ήδη τελειώσει ή είναι υπό κατασκευή, κυρίως όπου τα Συμβούλια Αποχετεύσεων επεκτείνουν τα υφιστάμενα δίκτυα κι εγκαταστάσεις. Εγκρίθηκε το 50% για χρηματοδότηση και εκκρεμεί το υπόλοιπο 50%.

4.    Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το έργο αφορά την κατασκευή, την ανακαίνιση και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο  Κύπρου. Το έργο θα βελτιώσει επίσης την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Αναμένεται να γίνει την περίοδο 2014-2019. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 216 εκατ. και τα 100 εκατ. αφορούν την περίοδο 2015-2017.

5.    Δεξαμενές στο Βασιλικό

Ο σκοπός του έργου είναι η κατασκευή δεξαμενών χωρητικότητας 210 χιλιάδων τόνων για τις ανάγκες του ΚΟΔΑΠ στην περιοχή του Βασιλικού έπειτα από την απόφαση της μεταφοράς των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Λάρνακα. Το έργο αποτελείται από επτά δεξαμενές χωρητικότητας 30 χιλιάδων τόνων:

-     Δύο δεξαμενές βενζίνης 

-     Δύο δεξαμενές πετρελαίου κίνησης 

-    Μια δεξαμενή για πετρέλαιο θέρμανσης/βιομηχανίας 

-    Δύο δεξαμενές για καύσιμο αεροσκαφών 

Το έργο θα γίνει την περίοδο 2016-2017 με κόστος 40 εκατ. ευρώ

6.    Ενεργειακή απόδοση και την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών.

Ένα ειδικό ταμείο θα δημιουργηθεί για να προσφέρει δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους τα οικιακά για την ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή αναβάθμιση 120 εκατ.

Παράλληλα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται δύο έργα που μπορούν να υλοποιηθούν βραχυμεσοπρόθεσμα.

7.     Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού- Πάφου

Αφορά οδικό δίκτυο που ενώνει τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Πάφου με το λιμάνι Λεμεσού με κόστος 100 εκατ. ευρώ

8.    Περιμετρικός αυτοκινητόδρομος στη Λευκωσία- βόρειος άξονας (Lefkosia Core Network Lefkosia South Orbital Motorway)

Το έργο  υπολογίζεται να κοστίσει 200 εκατ. ευρώ.

Δειτε Επισης

Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα
Έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και στελεχών εταιρειών από ΗΠΑ για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία