Powered by

Oλοκληρώνεται η επικαιροποίηση του μνημονίου

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα η εξάωρη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών των επικεφαλής της Τρόικας για τη συνομολόγηση του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις για την επικαιροποίηση του μνημονίου “έχουν προχωρήσει αρκετά”. Οι συναντήσεις των επικεφαλής της Τρόικας άρχισαν το μεσημέρι με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στην οποία παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάγεται και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της Τρόικας και οι τεχνοκράτες που τους συνοδεύουν και ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών. Αρχικά συζήτησαν θέματα του τραπεζικού τομέα στην παρουσία εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας και ακολούθησε η συζήτηση θεμάτων για τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν πρώτα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υπηρεσίας στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και ακολούθησε συζήτηση για θέματα ενέργειας, τουρισμού, αποκρατικοποιήσεων και για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Οι συναντήσεις των επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο το πρωί με συνάντηση με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία επιστρέφει σήμερα από την Φρανκφούρτη, όπου μετέβη για τη μηνιαία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ικανοποιημένη εμφανίζεται η Τρόικα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην όλη εργασία για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τρόικα έχει αποδεχθεί όλες τις κυβερνητικές προτάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων, τις προαγωγές και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι οποίες θα ενταχθούν πλέον στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Παράλληλα, παραμένει το ίδιο, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο των κυβερνητικών προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει ζητηθεί επέκταση του χρονοδιαγράμματος καθώς θεωρείται βέβαιο από κυβερνητικής πλευράς ότι η όλη εργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την αρχή.

Ύφεση και το 2015

Επιπλέον, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τις συζητήσεις συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό και μακροοικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το 2015 και υιοθετήθηκε η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 0,5% το 2015, ενώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μεταφέρεται ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015, από το 2016.

Ειδικότερα, ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 τέθηκε στο 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα καθορίστηκε στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η στόχευση στο τελευταίο μνημόνιο είναι ότι το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι ίσο με το 1,2% του ΑΕΠ και το γενικό έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ.

Σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2015, έγινε αποδεκτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 0,5%, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει οριακή ανάπτυξη. Δεν διαφοροποιήθηκαν οι στόχοι για τα επόμενα έτη, 2016-18.

Στις Εαρινές της προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν στις 5 Μαΐου, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2015 έναντι ανάπτυξης 0,4% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2016, αναμένει ανάπτυξη 1,4% έναντι ανάπτυξης 1,6% που ανέμενε στις χειμερινές της προβλέψεις.

Πλαίσιο αφερεγγυότητας

Σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή και να προχωρήσει παράλληλα η Τρόικα σε αξιολόγηση του κατά πόσο κρίνεται αναγκαίο να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Δειτε Επισης

Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα
Έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και στελεχών εταιρειών από ΗΠΑ για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία