Powered by

ΥΠΟΙΚ: Έτοιμοι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

«Έχουν ολοκληρωθεί πριν οι διεργασίες με τα κλιμάκια της τρόικας και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επίσημης αξιολόγησης που θα επιστρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης, αλλά και αξιοποίησης των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» τόνισε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζονται ακόμη μερικές μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις επί των θεμάτων που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τον νόμο των εκποιήσεων.

«Από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες προαπαιτούμενα. Υπάρχει όμως πολύ σημαντική πρόοδος για την κυπριακή οικονομία» συμπλήρωσε ο υπουργός ΟΙκονομικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι βασική επιδίωξη είναι η κυπριακή οικονομία να αποκατασταθεί οριστικά και σε διατηρήσιμα πλαίσια η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου. «Για να βγούμε εκτός μνημονίου του επόμενους 120 μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε όσα έχουμε μέχρι στιγμής ξεκινήσει» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δημοσιονομική πορεία της Κύπρου τονίζοντας: «Σε σχέση ειδικά με τα δημόσια οικονομικά ελπίζω τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας να καθησυχάζουν αυτούς είχαν ανησυχίες. Έχουμε πετύχει πολλά μέχρι στιγμής και όλα αυτά χωρίς να έχει επιβληθεί κανένας φόρος τα τελευταία δύο χρόνια».

Ερωτηθείς εάν ολοκληρώνεται θτικά η αξιολόγηση από την τρόικα ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά.

Εξάλλου, τόνισε ότι αν και επίσημα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 10 μήνες υπάρχει ο στόχος για ολοκλήρωσή του νωρίτερα. «Αυτό προϋποθέτει ότι θα αποκαταστήσουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα» επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των εκτιμήσεων της Κομισιόν για ύφεση της τάξης του 0,5% το 2015 ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε: «Μπορούμε να εργαστούμε για να ανατρέψουμε έστω και τις κάπως πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2015».

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των ημερών, δηλαδή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ελπίζω και θεωρώ δεδομένο ότι καμία επιχείρηση  δεν θα προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις για το προσωπικό, πριν οριστικά εξεταστεί το ζήτημα».

 

Δειτε Επισης

Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα
Έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και στελεχών εταιρειών από ΗΠΑ για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Έτοιμη να συζητήσει εισηγήσεις για συλλογική χρηματοδότηση η Κύπρος-Η προειδοποίηση Μάριου Παναγίδη
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα λόγω κάμψης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών
Μ. Παναγιώτου: Να δοθεί μια νέα πνοή στον αγροτικό τομέα-Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η κυπριακή γεωργία
Μείωση τιμών παραγωγού στη γεωργία στις πλείστες χώρες Ε.Ε., αύξηση στην Κύπρο
Σε κίνδυνο φτώχειας 127.236 άτομα σε νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι €11.324
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία