Powered by

ΥΠΟΙΚ: Έτοιμοι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

«Έχουν ολοκληρωθεί πριν οι διεργασίες με τα κλιμάκια της τρόικας και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επίσημης αξιολόγησης που θα επιστρέψει τη συνέχιση της χρηματοδότησης, αλλά και αξιοποίησης των εργαλείων ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» τόνισε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζονται ακόμη μερικές μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις επί των θεμάτων που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τον νόμο των εκποιήσεων.

«Από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες προαπαιτούμενα. Υπάρχει όμως πολύ σημαντική πρόοδος για την κυπριακή οικονομία» συμπλήρωσε ο υπουργός ΟΙκονομικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι βασική επιδίωξη είναι η κυπριακή οικονομία να αποκατασταθεί οριστικά και σε διατηρήσιμα πλαίσια η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου. «Για να βγούμε εκτός μνημονίου του επόμενους 120 μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε όσα έχουμε μέχρι στιγμής ξεκινήσει» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δημοσιονομική πορεία της Κύπρου τονίζοντας: «Σε σχέση ειδικά με τα δημόσια οικονομικά ελπίζω τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας να καθησυχάζουν αυτούς είχαν ανησυχίες. Έχουμε πετύχει πολλά μέχρι στιγμής και όλα αυτά χωρίς να έχει επιβληθεί κανένας φόρος τα τελευταία δύο χρόνια».

Ερωτηθείς εάν ολοκληρώνεται θτικά η αξιολόγηση από την τρόικα ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά.

Εξάλλου, τόνισε ότι αν και επίσημα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 10 μήνες υπάρχει ο στόχος για ολοκλήρωσή του νωρίτερα. «Αυτό προϋποθέτει ότι θα αποκαταστήσουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα» επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί των εκτιμήσεων της Κομισιόν για ύφεση της τάξης του 0,5% το 2015 ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε: «Μπορούμε να εργαστούμε για να ανατρέψουμε έστω και τις κάπως πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2015».

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των ημερών, δηλαδή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ελπίζω και θεωρώ δεδομένο ότι καμία επιχείρηση  δεν θα προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις για το προσωπικό, πριν οριστικά εξεταστεί το ζήτημα».

 

Δειτε Επισης

Προχωρούν οι εργασίες για το νέο αρχαιολογικό μουσείο-Το έργο που επανατοποθετεί την Κύπρο στον πολιτιστικό χάρτη
Χ. Παπαχαραλάμπους: Οι προορισμοί των Κυπρίων, τι ζητούν οι ταξιδιώτες και μια...ξεχασμένη αγορά για την χώρα μας
Τα υβριδικά οδηγούν την κούρσα της αγοράς αυτοκινήτων μαζί με τα βενζινοκίνητα-Οι κορυφαίες μάρκες του πρώτου εξαμήνου
Με πτώση έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Έρχονται τρία νέα σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της απασχόλησης με στόχο την εργοδότηση 1.760 ατόμων
Η δυναμική του τουρισμού μέσα από τους αριθμούς...Οι 4.040.200 αφίξεις και τα έσοδα ύψους €3.209,4 εκ. το 2024
Η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, το μπαράζ επενδύσεων και η πολλαπλή στόχευση της καθόδου στην Κύπρο
Δυναμική παρέμβαση ACTTA για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Αδιανόητη η λήψη απεργιακών μέτρων»
Τα κριτήρια για τα €4 εκατ. ανά έτος την επόμενη τριετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος
Riva Beachouse: Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Μαρίνα Αγίας Νάπας