Βουλή: Ώρα μηδέν για το ωράριο

Στα χέρια των βουλευτών βρίσκεται η πορεία του εμπορίου. Και αυτό γιατί στην Ολομέλεια ψηφίζεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Παρά τις σκληρές αντιδράσεις επιχειρηματιών, εργοδοτικών συνδέσμων και διαφόρων συνδέσμων, όλα δείχνουν ότι θα "περάσει" το προτεινόμενο νομοσχέδιο ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ που θέλει τα καταστήματα κλειστά τις Κυριακές εκτός σε Αγία Νάπα, Πρωταρά, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς.

Άγνωστο είναι αν θα περάσει η εισήγηση του ΑΚΕΛ για την εντός των τειχών Λευκωσία και τον Κόλπο Κοραλλίων αλλά και η ένταξη των μίνι μάρκετ κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων στην κατηγορία ειδικών καταστημάτων όπου μπορούν να ανοίγουν την Κυριακή σε όλη την Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι στην Ολομέλεια παρίσταται και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Φακοντής, ο οποίος εξήγησε την θέση του κόμματος στο ζήτημα του ωραρίου. Εξήγησε ότι είναι κατά των διαταγμάτων και των Κυριακών διότι ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, καταρρίπτονται οι συλλογικές συμβάσεις και πέφτει ο μισθός. Πρόσθεσε ότι στηρίζουν διευρυμένο ωράριο Δευτέρα- Σάββατο, ενώ κατέθεσαν τροποποιήσεις για να ενταχθεί η εντός των τοιχών Λευκωσία και ο Κόλπος των Κοραλλιών στις περιοχές που θα ανοίγουν όλα τα καταστηματα τις Κυριακές. Τόνισε ότι οι περιοχές αυτές έχουν την ιδιαιτερότητα της εποχικότητας και είναι μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε δριμεία κριτική ως προς το χειρισμό του ζητήματος από την Κυβέρνηση. Έκανε λόγο για απόλυτες θέσεις όπου αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα του Εμπορίου. "Αυτή είναι η κυβερνητική προσέγγιση; Έτσι νοιάζονται για τους εργαζομένους;", ανέφερε.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα επεσήμανε ότι είναι κατά των τουριστικών ζωνών γι' αυτό θα τηρήσει αποχή η ΕΔΕΚ για την τροποποίηση που εισηγείται το ΑΚΕΛ για την εντός των τειχών Λευκωσία. Θα στηρίξουν όμως την τροποποίηση του ΑΚΕΛ για ένταξη των μίνι μάρκετ κάτω των 150 τετραγωνικών στην κατηγορία ειδικά καταστήματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής σημείωσε ότι θα απέχουν από την ψήφιση των τροπολογιών ενώ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για στρατία ανέργων και δημιουργία μονοπολίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η μεγάλη πίτα του εμπορίου μεταφέρθηκε στους μεγάλους. "Το μεγάλο φρούτο ήταν οι τουριστικοί δρόμοι και σωστά καταργήθηκε. Μετά ήρθαν τα διατάγματα και τώρα προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε το ζήτημα". Θα ενισχυθεί η ύπαιθρος αφού οι οικογένειες θα επισκέπτονται τα χωριά του, συμπλήρωσε. "Στόχος η επαναφορά της πίτας στην προτέρα κατάσταση", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Α. Νεοφύτου: "Τέτοια νομοθεσία δεν υπάρχει στον κόσμο- Δεν το θεωρώ άσχημο να πρωτοπορούμε"

Με το γνωστό του χιούμορ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναρωτήθηκε γιατί να ανοίγουν τα εστιατόρια την Κυριακή; "Να μένουμε σπίτι και να μαγειρεύουμε", εισηγήθηκε. Ανέφερε επίσης ότι ο τουρισμός και το εμπόριο έδειξαν αντοχές. "Θα αγγίξουμε τους μοναδικούς τομείς που δεν επηρεάστηκαν; Τώρα το νομοθετικό σώμα καθορίζει τι θα πωλεί μια επιχείρηση σε συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, σε συγκεκριμένη οδό και πόλη. Τέτοια νομοθεσία δεν υπάρχει σε άλλη γειτονιά στον κόσμο. Δεν το θεωρώ άσχημο να πρωτοπορούμε παγκόσμια".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολίασε επίσης ότι αν τα malls είναι ανάθεμα γιατί τότε έδωσαν οι προηγούμενοι άδειες για να ανεγερθούν malls και υπεραγορές; Επίσης, ανέφερε ότι "εάν θέλει ψωμί ο καταναλωτής να το αγοράζει την Κυριακή 1 ή 3 ευρώ το ψωμι;" Προτεραιότητα τις επόμενες βδομάδες πρέπει να είναι τα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν τέθηκαν σωστά επιχειρήματα από την αντίθετη πλευρά.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε απαράδεκτο φαινόμενο την επιβολή της άποψης κάποιων επιχειρηματιών μέσω εκφοβισμών. Υπογράμμισε επίσης ότι τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέληξαν σε 3-4 μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή.

Δειτε Επισης

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol