Τέλος στις Κυριακές έβαλε η Βουλή

Με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και δύο αποχές (από τους βουλευτές του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου και Αθηνάς Κυριακίδου) πέρασε η κοινή πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ που προνοεί το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές  εκτός κάποιων τουριστικών περιοχών κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας.

Μάλιστα, υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τη συμπερίληψη των μίνι μάρκετ (μέχρι 150 τμ) και αργυροχοΐας στα ειδικά καταστήματα όπως και των περιοχών της εντός των τοιχών Λευκωσίας και Coral Bay μαζί με Πρωταρά, Αγία Νάπα, Πόλης Χρυσοχούς και Λατσί στις περιοχές όπου επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναπομπή από Πρόεδρο

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι  θα αναπεμφθεί ο νόμος που ψηφίστηκε για τα ωράρια των καταστημάτων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

 

Περί της πίτας του εμπορίου

Στη πραγματική του διάσταση έφεραν οι βουλευτές το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Κι αυτό διότι τις προηγούμενες μέρες, οι υπέρμαχοι του κλεισίματος των καταστημάτων τις Κυριακές έκαναν λόγο για προστασία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά χρησιμοποίησαν επίσης επιχειρηματολογία για προστασία του κοινωνικού ιστού. Τελικώς, η Βουλή επεδίωξε- και λέχθηκε καθαρά από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση- να ανακατανείμει την πίτα στο χώρο του εμπορίου και να επαναφέρει, όπως ανέφεραν, την ισορροπία.

Η Βουλή ανέλαβε δηλαδή το ρόλο του ρυθμιστή στην αγορά, πράγμα πρωτάκουστο και πρωτοπόρο σε όλο τον κόσμο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με καυστικό τρόπο. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι επιθέσεις σε συγκεκριμένους μεγάλους επιχειρηματίες από βουλευτές. Από τη μια, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καταδίκασε τις εκβιαστικές στάσεις από επιχειρηματίες, ενώ από την άλλη, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε κατά πόσο δεν έχουν χορτάσει από τα εκατομμύρια κερδών.  «Ο Νίκος Σιακόλας με το επιχειρηματικό του διαμόνιο θα καταφέρει να βρει άλλους τρόπους ώστε να κερδοφορεί», σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Πρωτοφανής  επέμβαση της Βουλής

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλησε να εξισορροπήσει το ζήτημα και εξήγησε ότι είναι πρωτοφανής αυτή η παρέμβαση της Βουλής και ιδιαίτερα η νομοθεσία για το τι θα πωλεί και πού η κάθε επιχείρηση. Ειρωνεύτηκε, λέγοντας  «δεν το θεωρώ άσχημο να πρωτοπορούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα λέχθηκαν στην Ολομέλεια

Δειτε Επισης

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol