Μυρίζει μπαρούτι το εμπόριο

Έξω φρενών με την πρόταση νόμου που υιοθετείται από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι οι τουριστικοί φορείς, υπεραγορές, καταστήματα λιανικού εμπορίου και Δήμοι. Μάλιστα, σε διάσκεψη Τύπου που θα έχουν το πρωί της Τετάρτης 6/5 ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών αναμένεται να εκφράσουν τη διαφωνία τους και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές συνέπειες που θα φέρει το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές στην οικονομία.
 
Ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΣΤΕΚ κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση που προξενεί κατάφωρη αδικία μεταξύ των διαφόρων περιοχών.  Προσθέτουν ότι δεν νοείται υιοθέτηση προσεγγίσεων που να αποστερούν από τους τουρίστες, τις χιλιάδες επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια, αλλά και τους Κυπρίους, τη δυνατότητα εξυπηρέτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας, καθώς όλη η Κύπρος είναι τουριστικός προορισμός. 

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σε δηλώσεις του στο Τρίτο ανέφερε ότι συνίσταται διάκριση η μη συμπερίληψη της Πάφου στις περιοχές που θα ανοίγουν ολόχρονα τα καταστήματα καθώς, όπως σημείωσε, είναι ο κατεξοχήν τουριστικός προορισμός που προμηθεύει την Κύπρο με το 35% των τουριστών.

Πάντως, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου προσανατολίζεται να ζητήσει νομική γνωμάτευση για το εάν δημιουργήθηκε διάκριση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Στο τελικό στάδιο της συζήτησης επί των προνοιών της πρότασης νόμου που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποφάσισε να ενσωματώσει στο κείμενο του κυβερνητικού νομοσχεδίου ορισμένες από τις επιμέρους πρόνοιες της υπό συζήτηση πρότασης νόμου, που συνίστανται στα ακόλουθα:

1.    Στην προσθήκη του αδικήματος της ανάρτησης ψευδούς καταλόγου και ψευδών πινάκων αναφορικά με τα ονόματα των υπαλλήλων του καταστήματος που απασχολούνται σε αυτό, του ωραρίου εργασίας, του διαλείμματος, της ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, των ελεύθερων πρωινών ή απογευμάτων, καθώς και της ετήσιας άδειας που δικαιούται κάθε υπάλληλος καταστήματος.  Επιπλέον, εισάγονται πρόνοιες για εξώδικη ρύθμιση του αδικήματος αυτού, καθώς και του αδικήματος της παράλειψης ανάρτησης εντός του καταστήματος των καταλόγων και των πινάκων αναφορικά με τα πιο πάνω. 

2.    Στη μη διαγραφή της 2ας Ιανουαρίου από τις αργίες των υπαλλήλων των καταστημάτων και από τις αργίες των γενικών καταστημάτων.

3.    Στη διαγραφή του κρεοπωλείου από την κατηγορία των ειδικών καταστημάτων.

4.    Στην αύξηση των προβλεπόμενων στο νόμο ποινών, ώστε να καταστεί πιο αποτρεπτική η διάπραξη αδικημάτων σε βάρος των εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.  

 Το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία για να ενταχθούν το Coral Bay και η περιοχή εντός των τειχών στη Λευκωσία στις περιοχές που θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επιπλέον, αποφασίστηκε όπως καταψηφιστούν οι κυβερνητικοί κανονισμοί σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων με κάποιες τροπολογίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι περιλαμβάνει η πρόταση νόμου των τριών κομμάτων

Δειτε Επισης

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Toyota Κύπρου: Επένδυση στην καινοτομία και εκπαίδευση των τεχνικών της
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Απογειώνεται με πολυδιάστατα οφέλη η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Η νέα συμφωνία
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
American Medical Center: Επέκταση εγκαταστάσεων στη Λευκωσία, υπό ανέγερση το AMC Limassol