Powered by

Ελλάδα: Τέλος η «γέφυρα», ανάγκη για συνολική συμφωνία

Η συνεχιζόμενη άρνηση των εταίρων της Ελλάδας να μην αποδέχονται συμφωνία μεταβατικού σταδίου (η λεγόμενη και «ενδιάμεση» ή «γέφυρα»), αλλά ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, δεν φαίνεται πλέον να βρίσκει ανυποχώρητη την Αθήνα καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενθαρρυμένη όπως ανέφεραν και πηγές από το Μαξίμου, από την «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις ως τώρα διαπραγματεύσεις, φέρεται να επιδιώκει πλέον «μια οριστική, συνολική συμφωνία, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο, «με ορίζοντα την εξασφάλιση της χρηματοδότηση έως το 2016 για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. και με παράλληλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Τα δύσκολα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, εξακολουθούν να είναι εκείνα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων – κεφάλαια στα οποία φέρεται να επιμένουν απαρέγκλιτα οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί σε αυτές τις πιέσεις, μόνο όμως εάν εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση της προόδου που έχει σημειωθεί τις τελευταίες 10 μέρες, είναι να χαλαρώσει την πολιτική της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ), και να αρχίσει άμεσα να ρέεσει ρευστό στα ταμεία του κράτους.

Δημοσιογραφικές πηγές στην Αθήνα αποδίδουν, εν μέρει, την αναδίπλωση του Μαξίμου, και «στην αγωνία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της αύξησης του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ».

Αυτά τα θέματα και αυτές οι σκέψεις εκφράστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το βράδυ της Κυριακής 3/5, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, και με παρόντες τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών υπεύθυνο για διεθνή οικονομικά θέματα Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον γραμματέα της κυβέρνησης, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, Σπύρο Σαγιά.


Αμέσως μετά τη σύσκεψη κυβερνητική πηγή προσδιόρισε ως στόχο για συμφωνία «μέσα στον Μάιο», και για ολοκλήρωση του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Brussels Group «ακόμα και την Τετάρτη», ημέρα που συμπίπτει και με τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Η οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με σημερινό της δημοσίευμα εκτιμά ότι η αναπροσαρμογή στόχου της κυβέρνησης «δεν είναι άσχετη και με την προ ημερών δήλωση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών από κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» με τους διεθνείς πιστωτές».

Παράγων του Υπουργείου Οικονομικών είπε στο ΚΥΠΕ ότι η εκτίμηση αυτή «είναι εύστοχη».


Στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν και κατά πόσο είναι κοντά μια συμφωνία.

«Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην πρόσκρουση στο παγόβουνο» προειδοποιεί Το Ποτάμι, ζητώντας εκ νέου τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Και το ΠΑΣΟΚ, μέσω δήλωσης του Προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους εταίρους και δανειστές, «παρά μόνο με τα στελέχη της», και διαμαρτύρεται που επί τρεις μήνες τώρα όπου «κινδυνεύουν να χαθούν, για τον ελληνικό λαό, θυσίες και επιτεύγματα πέντε ετών», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα για τις διαπραγματεύσεις, και στο μεταξύ «δεν υπάρχει ίχνος κυβερνητικής διάθεσης για συναίνεση, έστω για αλληλοενημέρωση με την αντιπολίτευση και όσους χειρίστηκαν προγενέστερες φάσεις μιας δύσκολης και τότε πράγματι σκληρής εξωτερικής - και όχι εσωτερικής, για επικοινωνιακή χρήση -  διαπραγμάτευσης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής