Powered by

Η Ουκρανία αναβάλλει αποπληρωμές χρέους για ένα χρόνο

Μορατόριουμ στην αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους αποφάσισε η Ουκρανία. Ο νόμος, που υπέγραψε ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, δίνει το δικαίωμα σε κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση να αναστείλουν τις πληρωμές προς τους δανειστές, μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Ομάδα των δανειστών της Ουκρανίας (μεταξύ των οποίων η Franklin Templeton, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ουκρανίας) έχει προτείνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως 10 έτη και μείωση των τόκων. Υποστηρίζει ότι αυτό θα εξοικονομήσει στην Ουκρανία, συνολικά, πάνω από $15 δισεκατομμύρια.

Για την ουκρανική κυβέρνηση, όμως, δεν είναι αρκετά: επιζητά «κούρεμα» του χρέους κατά, τουλάχιστον, $20 δισεκατομμύρια, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ναταλί Γιαρέσκο.

Τους επόμενους μήνες, η Ουκρανία έχει μπροστά της αποπληρωμές, κυρίως ομολόγων, που ξεπερνούν τα $4,5 δισεκατομμύρια.

 Από αυτά, τα $3 δισεκατομμύρια τα οφείλει στη Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Ουκρανίας (μετά τη Franklin Templeton) και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.

«Πρόκειται ουσιαστικά για χρεοκοπία» σχολίασε την απόφαση για μορατόριουμ ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.

«Σε περίπτωση επίθεσης από αδίστακτους δανειστές, το μορατόριουμ αυτό θα προστατεύσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία και τον κρατικό τομέα» διακήρυξε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ.

Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένας από τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να εγκρίνει την επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο.

ΠΗΓΗ: euronews.com

 

Δειτε Επισης

Επιμένει ο Πάουελ παρά τις πιέσεις Τραμπ-Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια
Βρετανία: Σε υψηλό 15 μηνών ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η πιο...περίπλοκη γεωπολιτική δεκαετία-Απαραίτητη η τόνωση της ανάπτυξης
Ευρωζώνη: Στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας
Ανάκαμψη στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα-Κοντά στην έξοδο από την ύφεση η μεταποίηση
Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των τραπεζών στην Πορτογαλία
Κρ. Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για ευρύτερους κινδύνους από τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν
Πώς η Μέση Ανατολή και το αμερικανικό χρέος οδηγούν τους επενδυτές στο χρυσό
Η πλεονάζουσα παγκόσμια προσφορά πετρελαίου περιορίζει τις αυξήσεις τιμών
Ιστορικά ψηλά στις μετοχές στο Τελ Αβίβ μετά τα πλήγματα ΗΠΑ στο Ιράν