Powered by

Προς ολοκλήρωση το ελληνικό θρίλερ

Με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία από την Ουάσινγκτον για παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών προς Ελλάδα και δανειστές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να επιτευχθεί «τελική συμφωνία» στο ελληνικό πρόγραμμα, διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αθήνα ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται «στην πιο κρίσιμη φάση της», ενώ η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί μέσω πηγών της ότι «επίκειται αίσιο τέλος» ακόμα και εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας.

Σήμερα Τετάρτη (27/5), ξεκινούν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων οι οποίες, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, «θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί».

Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαφανεί η στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στο θέμα της αύξησης του ELA, (δηλαδή της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα μέσω των κεντρικών τραπεζών),  όσο και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ενέχυρων (haircut στα collateral).

Εξάλλου, οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G7), δηλαδή Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας, Ιταλίας και Καναδά, συναντώνται από αύριο, Παρασκευή, στη Δρέσδη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία, 7-8 Ιουνίου, για θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών προεδρεύουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γενς Βάϊντμαν. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τραπεζικούς κύκλους στην Αθήνα αναφέρουν ότι «οπωσδήποτε θα συζητηθεί και το πρόβλημα του ελληνικού χρέους», με το ενδιαφέρον να εστιάζεται και στην τοποθέτηση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, με τον οποίο είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας που φέρεται να του ζήτησε τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ ώστε να επιτευχθεί «μια έντιμη συμφωνία», όπως επαναλαμβάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα στο σημερινό ελληνικό Τύπο κάνουν λόγο για διαρροές από το ΔΝΤ που επιβεβαιώνουν πως οι τέσσερις δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο μπορούν να συγχωνευθούν σε μια πληρωμή, αλλά αυτό έχει ξαναγίνει ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα. Σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, όμως αν υποβληθεί, λέγεται πως θα εξεταστεί σοβαρά από το Ταμείο.

Η δόση της 5ης Ιουνίου είναι στα 306 εκατ. ευρώ. Και εάν συμφωνηθεί «ενοποίηση» των 4 συνολικά δόσεων έως τις 19 Ιουνίου, τότε το ύψος φτάνει στα 1,6 δις ευρώ.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος της Αθήνας «δεν είναι απλώς να κερδηθεί χρόνος για να βρούμε εμείς λεφτά από διάφορες πηγές, αλλά να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μία οριστική και ενιαία συμφωνία», ώστε να αρχίσουν κανονικά οι καταβολές των δανειστών προς την Ελλάδα.

Επισημαίνεται πάντως από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ότι Αθήνα και Βρυξέλλες συνεχίζουν να έχουν διαφορετική εικόνα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, αφού κυβερνητικές πηγές μιλούν για συμφωνία εντός των επομένων ημερών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη και ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αύριο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης και το EuroWorking Group, το οποίο για πολλούς θεωρείται και είναι προπομπός του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, προκείμενου να κλείσει η συμφωνία.

Ελληνικά ΜΜΕ σήμερα αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές «είναι επί θύραις», και ότι αυτή θα αποτυπώνεται σε 20 σελίδες στις οποίες θα καταγράφονται τα στοιχεία όπου υπάρχει σύγκλιση.

Κατά πληροφορίες, τα ανοιχτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, θα μεταφερθούν το Σεπτέμβριο.

Ανοικτό παραμένει ακόμα, αλλά η κυβέρνηση ελπίζει αυτό να «κλείσει» στο Brussels Group, είναι το θέμα με τους συντελεστές του ΦΠΑ, με την Αθηνά να επιμένει σε τρεις συντελεστές και τους δανειστές να θέλουν δυο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής