Powered by

Προς ολοκλήρωση το ελληνικό θρίλερ

Με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία από την Ουάσινγκτον για παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών προς Ελλάδα και δανειστές να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να επιτευχθεί «τελική συμφωνία» στο ελληνικό πρόγραμμα, διάχυτη είναι η αίσθηση στην Αθήνα ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται «στην πιο κρίσιμη φάση της», ενώ η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί μέσω πηγών της ότι «επίκειται αίσιο τέλος» ακόμα και εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας.

Σήμερα Τετάρτη (27/5), ξεκινούν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων οι οποίες, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, «θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί».

Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαφανεί η στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στο θέμα της αύξησης του ELA, (δηλαδή της παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα μέσω των κεντρικών τραπεζών),  όσο και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ενέχυρων (haircut στα collateral).

Εξάλλου, οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G7), δηλαδή Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ιαπωνίας, Ιταλίας και Καναδά, συναντώνται από αύριο, Παρασκευή, στη Δρέσδη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία, 7-8 Ιουνίου, για θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών προεδρεύουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γενς Βάϊντμαν. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τραπεζικούς κύκλους στην Αθήνα αναφέρουν ότι «οπωσδήποτε θα συζητηθεί και το πρόβλημα του ελληνικού χρέους», με το ενδιαφέρον να εστιάζεται και στην τοποθέτηση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, με τον οποίο είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας που φέρεται να του ζήτησε τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ ώστε να επιτευχθεί «μια έντιμη συμφωνία», όπως επαναλαμβάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα στο σημερινό ελληνικό Τύπο κάνουν λόγο για διαρροές από το ΔΝΤ που επιβεβαιώνουν πως οι τέσσερις δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο μπορούν να συγχωνευθούν σε μια πληρωμή, αλλά αυτό έχει ξαναγίνει ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα. Σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά, όμως αν υποβληθεί, λέγεται πως θα εξεταστεί σοβαρά από το Ταμείο.

Η δόση της 5ης Ιουνίου είναι στα 306 εκατ. ευρώ. Και εάν συμφωνηθεί «ενοποίηση» των 4 συνολικά δόσεων έως τις 19 Ιουνίου, τότε το ύψος φτάνει στα 1,6 δις ευρώ.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στόχος της Αθήνας «δεν είναι απλώς να κερδηθεί χρόνος για να βρούμε εμείς λεφτά από διάφορες πηγές, αλλά να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μία οριστική και ενιαία συμφωνία», ώστε να αρχίσουν κανονικά οι καταβολές των δανειστών προς την Ελλάδα.

Επισημαίνεται πάντως από έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές ότι Αθήνα και Βρυξέλλες συνεχίζουν να έχουν διαφορετική εικόνα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, αφού κυβερνητικές πηγές μιλούν για συμφωνία εντός των επομένων ημερών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη και ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αύριο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης και το EuroWorking Group, το οποίο για πολλούς θεωρείται και είναι προπομπός του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, προκείμενου να κλείσει η συμφωνία.

Ελληνικά ΜΜΕ σήμερα αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές «είναι επί θύραις», και ότι αυτή θα αποτυπώνεται σε 20 σελίδες στις οποίες θα καταγράφονται τα στοιχεία όπου υπάρχει σύγκλιση.

Κατά πληροφορίες, τα ανοιχτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, θα μεταφερθούν το Σεπτέμβριο.

Ανοικτό παραμένει ακόμα, αλλά η κυβέρνηση ελπίζει αυτό να «κλείσει» στο Brussels Group, είναι το θέμα με τους συντελεστές του ΦΠΑ, με την Αθηνά να επιμένει σε τρεις συντελεστές και τους δανειστές να θέλουν δυο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης