Powered by

Θετικότερο το κλίμα στις κυπριακές επιχειρήσεις

Διχασμένη είναι η εικόνα στις κυπριακές επιχειρήσεις. Ενώ οι επιχειρήσεις βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να μην κάνει βουτιά- επομένως μπορεί να θεωρηθεί ως βήμα σταθερότητας στην οικονομία- εντούτοις το 25% δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ενέργειες προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ή και δεν γνωρίζει πώς να τα αντιμετωπίσει. 

Επιπρόσθετα, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, το 43% παραδέχεται ότι έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών με μέσο όρο το 17,1%.

Τη σημερινή εικόνα της κυπριακής επιχειρηματικότητας έδειξε μεγάλη επιχειρηματική έρευνα η οποία διεξήχθη από  τον όμιλο CMR Cypronetwork και το Cyprus International Institute of Management (CIIM) για το έτος 2014.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cypronetwork Χρίστος Μιχαηλίδης και σχολιάστηκαν από τους Διευθυντή του CIIM Θεόδωρο Παναγιώτου και τη Διευθύντρια Ερευνών της Cypronetwork Κούλια Αλεξάνδρου.

Η έλλειψη ρευστότητας και η μειωμένη ζήτηση τα προβλήματα

Μοιρασμένη είναι η εικόνα του βαθμού ικανοποίησης των επιχειρήσεων. Από τη μια, αυξήθηκε οριακά ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο στο 42% από το 40% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ωστόσο, μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνουν ότι είναι ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι.  Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η έλλειψη ρευστότητας (47% των απαντήσεων), μειωμένη πελατεία και κύκλος εργασιών  (42%) και η μειωμένη ζήτηση (15%).

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους Κύπριους επιχειρηματίες

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών για το επόμενο εξάμηνο, αναμένεται από τις επιχειρήσεις να είναι σταθερός (47%), όπως σταθερό αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης (44%).

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζεται πιο θετικός σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας, με όσους αναφέρθηκαν σε μείωση να περιορίζονται από 57% σε 49%. Αντιθέτως, αύξηση παρατηρήθηκε στο ποσοστό όσων ανέφεραν ότι ο κύκλος εργασιών έχει παραμείνει σταθερός, με οριακή αύξηση να εντοπίζεται επίσης και στο ποσοστό των θετικών τοποθετήσεων. Η πιο πάνω τάση δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με το δείκτη κερδοφορίας, κόστους χρηματοδότησης και εισπράξεων/ρευστότητας.

Σταθερότητα στον αριθμό εργαζομένων – Μειώσεις μισθών

Το 73% των επιχειρήσεων αναμένει ότι ο αριθμός του προσωπικού τους θα παραμείνει ο ίδιος για το επόμενο εξάμηνο. Μόνο το 6% προβλέπει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ενώ το 15% προβλέπει μείωση. 

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο και ωφελήματα της επιχείρησης ανέρχεται στο 43% παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με το πρώτο κύμα της έρευνας. Όσον αφορά το μέσο ποσοστό μείωσης επί του συνολικού μισθολογίου, αυτό έχει προσδιοριστεί στο 17,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης παρουσιάζεται στις κατασκευαστικές εταιρίες με 27,3% και σε επιχειρήσεις που αποτελούνται από ένα μέχρι εννιά άτομα.

Πού «άνοιξαν» θέσεις εργασίας

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν κερδηθεί στους τομείς της Υποστήριξη προϊόντων/Υπηρεσιών (μέσος αριθμός 12 θέσεις) και της Παραγωγής προϊόντων/Υπηρεσιών (7 θέσεις). Οι περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στους τομείς της Παραγωγής προϊόντων/Υπηρεσιών (5 θέσεις) και στον τομέα των Πωλήσεων/Μάρκετινγκ (4 θέσεις). Συνολικά, σύμφωνα με τα πορίσματα, έχουν κερδηθεί περισσότερες θέσεις από ότι έχουν χαθεί στους βασικούς κλάδους της οικονομίας. 

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το τελευταίο εξάμηνο το 67% των επιχειρήσεων δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις, το 29% έχει δημιουργήσει από μία ως πέντε θέσεις εργασίας, το 2% από έξι ως δέκα και το 3% έντεκα και περισσότερες θέσεις. Από το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρατηρείται 14% αύξηση στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από ένα ως και πέντε άτομα.

Δεν ξέρουν τι να κάνουν

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων το 17% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αλλαγή της οργανωτικής δομής, το 14% σε εξεύρεση κεφαλαίων και το 13% σε μειώσεις στο κόστος προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ή και δεν γνωρίζει πώς να τα αντιμετωπίσει.

Στα θετικά σημεία της έρευνας καταγράφεται η οριακή αύξηση από το πρώτο εξάμηνο ύψους 2% στις νέες επενδύσεις  και 4% στην εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών ως στρατηγική αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Το 33% των επιχειρήσεων δεν έχει κάποιο πλάνο ενώ το 19% θα προχωρήσει σε περεταίρω μείωση του κόστους της επιχείρησης.

Ανύπαρκτες οι στρατηγικές Ανθρώπινου Δυναμικού

Περισσότερες από τις έξι στις δέκα επιχειρήσεις (65%) δεν προβαίνουν σε κατάρτιση του προσωπικού τους και κατ’ επέκταση δεν δαπανούν σε τέτοιους είδους θέματα. Η μέση ετήσια δαπάνη σε θέματα κατάρτισης έχει υπολογιστεί στις 3 χιλιάδες ευρώ, με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί μόλις στο 1% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Τα κυριότερα θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού που εφαρμόζονται στις κυπριακές επιχειρήσεις είναι οι οργανωμένες σταθερές συναντήσεις με το προσωπικό (58%), η σαφής/οργανωτική δομή (45%) και η κατάρτιση του προσωπικού και η περιγραφή των θεμάτων εργασίας (44%).

Ανησυχητική η μη αξιοποίηση των σχεδίων της ΑΝΑΔ

Ενώ η ανεργία βρίσκεται γύρω στο 16%, μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τα σχέδια απασχόλησης ανέργων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ) ενώ δύο στις δέκα επιχειρήσεις αξιοποιούν το σχέδιο για άνεργους πτυχιούχους. Παράλληλα, χαμηλά είναι τα ποσοστά εργοδότησης ατόμων μερικής απασχόλησης. Μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις εργοδοτεί τέτοια άτομα.

Συμβολή του κράτους

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν πως το κράτος για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση πρέπει να προχωρήσει σε φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, με σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Ο Διευθυντής του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου δήλωσε πως αυτό που χρειάζεται να κάνει το κράτος άμεσα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και πρότεινε την δημιουργία ενός one-stop-shop «Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία».

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 400 επιχειρήσεων από όλη την Κύπρο με την στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών και χορηγούς την Eurobank και BakerTilly και θα συνεχίσει και το 2015 με κύματα για κάθε τρίμηνο με σκοπό τις καλύτερες προβλέψεις για την οικονομία.

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια