Πόσα αξίζει η Cyta

Μορφή παίρνει το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, το οποίο βεβαίως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ωστόσο, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία που διαγράφει το κυπριακό πρόγραμμα, διαφοροποιεί –σε σημαντικό βαθμό- το αρχικό πλάνο, το οποίο υπαγόρευε ιδιωτικοποίηση Cyta, ΑΗΚ, λιμανιού Λεμεσού και Κρατικού Λαχείου. Το ΧΑΚ το οποίο ήταν εντός αρχικών σχεδιασμών μένει εκτός λίστας, λόγω κυρίως χαμηλής τιμής που μπορεί να αποφέρει στο κράτος.

Σε ένα χρόνο σε ιδιώτες η Cyta
Την ώρα που όλο και περισσότερα δεδομένα γίνονται γνωστά σε σχέση με το μέλλον της Cyta, οι σχεδιασμοί αναφορικά με την αποκρατικοποίησή της καθίστανται πιο ξεκάθαροι. Σε ένα, περίπου, χρόνο ο ημικρατικός θα περάσει στα χέρια ιδιωτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να προσελκύσει μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους του εξωτερικού και όχι να καταλήξει σε συμφωνία με επενδυτικά ταμεία.

Σημαντικό βήμα η μελέτη για την αξία του Οργανισμού
Πρώτο βήμα στη μεγάλη εκστρατεία αποκρατικοποίησης της Cyta είναι η μελέτη εκτίμησης της αξίας του οργανισμού (evaluation study). Η εν λόγω διαδικασία θα καταστήσει σαφές ποια αξία έχει ο ημικρατικός ως πάροχος τηλεπικοινωνιακών και ευρυζωνικών υπηρεσιών αλλά και ποια είναι η αξία όλων των υποδομών που κατέχει. Εσωτερική μελέτη της Cyta αναφέρει ότι ο Οργανισμός έχει ακίνητα, δίκτυα τηλεφωνίας και διαδικτύου, δορυφορικές συνδέσεις και εξοπλισμό, τα οποία αξίζουν σχεδόν 1 δισ. Βεβαίως, αυτό δεν συνεπάγεται ότι η τιμή πώλησης της Cyta μπορεί να ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσό.

Πηγές από τον Οργανισμό αναφέρουν πως πολύ πιθανόν ο όποιος επενδυτής να μη θελήσει να αποκτήσει τον μεγάλο αριθμό ακινήτων που κατέχει η Cyta και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές. Παρόλα αυτά η εκτίμηση της αξίας του ημικρατικού οργανισμού θα ξεκαθαρίσει και το τελικό πλάνο αποκρατικοποίησης. Η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει κάποια συμμετοχή στο νέο σχήμα, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα για την αποξένωση του υπόλοιπου πακέτου. Για τα ακίνητα που διαθέτει η Cyta υπάρχει και η σκέψη να δημιουργηθεί οργανισμός διαχείρισής τους, με σκοπό την πώληση ή την ενοικίασή τους, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ημικρατικού.

Εργαζόμενοι: Από τη Cyta στο δημόσιο
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε το τελευταίο διάστημα ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν. Πηγές του InBusinessNews αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει ενημερώσει στελέχη της Cyta ότι μετά την ιδιωτικοποίηση και αφού παρέλθει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ενός με δύο ετών) όσοι εργαζόμενοι θέλουν θα μπορούν να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό και να αναλάβουν κάποια θέση στο δημόσιο.

Με λυμένα τα εργασιακά ζητήματα, λόγω κυρίως του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης του 2014 αλλά και με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, θα ανοίξει ο δρόμος για προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η αξία του ημικρατικού βάσει της μελέτης που θα εκπονηθεί σε συνδυασμό με την τιμή-στόχο που θα θέσει η κυβέρνηση, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό ποια μέρη του Οργανισμού θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, με ποια τιμή αλλά και ποια τελικώς θα είναι η συμμετοχή της Δημοκρατίας στο «νέα Cyta».

Εργασίες στο εξωτερικό και σημαντικές υποδομές
Ερωτήματα που απαντηθούν αναλόγως της πορείας που θα ακολουθήσει η διαδικασία αφορούν το μέλλον τη Cyta Ελλάδος, της Cyta UK αλλά σημαντικών υποδομών που διαθέτει ο οργανισμός όπως υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου και δορυφορικές συνδέσεις. Η αξία των εν λόγω εργασιών καθορίζουν –επίσης- τη στρατηγική που τελικώς θα ακολουθηθεί για τη Cyta, σε σχέση με την αποκρατικοποίησή της.

 

Δειτε Επισης

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT-Οι νέες δυνατότητες που φέρνει
Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης
Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Εκδήλωση της IBM για τους εμπορικούς της συνεργάτες-Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρείας
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων
Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND