YΠΟΙΚ: Διαβεβαιώσεις για τα εργασιακά στο ν/σ ημικρατικών
11:34 - 25 Μαΐου 2015
Τρεις διαβεβαιώσεις έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στη Βουλή προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που αφορούν το νομοσχέδιο περί Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμου (ΔΟΚΕ).
Μιλώντας ενώπιον κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από συντεχνίες ημικρατικών οργανισμών, λέγοντας αν και ο ίδιος θεωρεί ότι οι ανησυχίες για επηρεασμό των εργασιακών δικαιωμάτων δεν δικαιολογούνται, ο ίδιος δεν φέρει ένσταση όπως μπει σχετική πρόνοια για προστασία των δικαιωμάτων.
Δεύτερον, αναφέρθηκε στο άρθρο 3Ε που προνοεί για συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, να γίνεται μέσα στα πλαίσια του συντάγματος και των νόμων. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε τη θέση ότι η διάταξη για συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών εμπίπτει στις αρμοδιότητες του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών.
«Δεν θα είχα καμία ένσταση να διευκρινιστεί ότι η διαδικασία, είτε συγχώνευσης είτε κατάργησης οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού ασφαλώς θα γίνεται μέσα στα πλαίσια του συντάγματος και των νόμων», είπε.
Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει πρόνοια για κατάργηση διότι, όπως είπε, «καταργήσαμε πέντε με έξι οργανισμούς τελευταία τρία χρόνια» και έφερε ως παράδειγμα τον Οργανισμό Γάλακτος.
«Κατ' αναλογία έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ημικρατικών οργανισμών από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Απρόσεχτα δημιουργούσαμε ημικρατικούς οργανισμούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα κάποιοι δημόσιοι οργανισμοί.
Άρα, συνέχισε, ο τρόπος με τον οποίο στο μέλλον ιδρύονται, λειτουργούν σε σχέση με την οικονομική διαχείριση, αλλά και ενδεχομένως καταργούνται, είναι σωστό να περιλαμβάνονται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο.
Το τρίτο θέμα, αφορά το αν ο νόμος ΔΟΚΕ αναιρεί τις πρόνοιες του Περί Ρύθμισης Αποκρατικοποιήσεων Νόμου. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης ο ίδιος δεν θα είχε ένσταση όπως γίνει πρόνοια που να διευκρινίζει ότι οι πρόνοιες του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων, αλλά και οι εξουσίες της Βουλής δεν ακυρώνονται.
Εξήγησε ότι ο νόμος ΔΟΚΕ θα αφορά όσους οργανισμούς θα παραμείνουν στο δημόσιο και όχι αυτούς που θα οδηγηθούν σε αποκρατικοποίηση.
Και η Νομική Υπηρεσία δια εκπροσώπου της κατέστησε σαφές ότι ο Περί Ρύθμισης Αποκρατικοποιήσεων Νόμος υπερισχύει του ΔΟΚΕ και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο δεν είναι αντισυνταγματικό. Δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να παραβιάσει το Σύνταγμα, είπε.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως το άρθρο 50 του Περί Ρύθμισης Αποκρατικοποιήσεων Νόμου, καθορίζει ότι ο νόμος υπερέχει του ΔΟΚΕ. Σημείωσε ότι στο άρθρο 3 του ΔΟΚΕ καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις «δρακόντειες εξουσίες» που συγκεντρώνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στον Υπουργό Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα είχε πρόβλημα να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν εισαχθεί πρόνοια που να διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο αφορά την οικονομική διαχείριση των οργανισμών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ