CYTA: Δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς αλλαγή του Συντάγματος

Αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη CYTA και τη δημιουργία δεύτερης εταιρείας είχε αναγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η  γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της CYTA–του Δικηγορικού Γραφείου Κ. Χατζηιωάννου και ΣΙΑ–ήταν η αιτία ανατροπής των σχεδιασμών για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της CYTA.

Για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί και τα ισχυρά νομικά εμπόδια που τίθενται, έγινε η αλλαγή κυβερνητικών σχεδιασμών με τη δεύτερη ιδιωτική CYTA που θα διαθέτει μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων της κανονικής CYTA, που θα διατηρήσει την υποδομή.

 Όπως επισημαίνεται στη γνωμάτευση: «Η CYTA δεν μπορεί να καταργηθεί χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος. Ακόμη και αν τροποποιηθεί το Σύνταγμα, θα προκύψουν προβλήματα με το προσωπικό και σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις».

Με βάση τη γνωμάτευση, η αποκρατικοποίηση της CYTA μπορεί να γίνει μόνο υπό όρους και χωρίς να καταργηθεί η CYTA. Συγκεκριμένα, ο νομικός σύμβουλος της CYTA εξ αρχής πρότεινε όπως: Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι η έκδοση μετοχών από την CYTA στους συνδρομητές της και η διάθεση μέρους ή ολόκληρου του ποσού που θα εξασφαλιστεί (αναλόγως της εκτίμησης του συμφέροντος του Κράτους) στην Κυβέρνηση εις εξόφληση του συμφέροντος της υπό τύπου «αγοράς» του συμφέροντος από τους συνδρομητές. Παράλληλα, εξαίρεση της CYTA από όλες τις νομοθεσίες και πρόνοιες που προνοούν κρατικό παρεμβατισμό ή έλεγχο και εκλογή των μελών του Δ.Σ. από τους μετόχους/συνδρομητές (με πρόνοια για ex officio συμμετοχή εκτελεστικών). Επίσης πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα, που μπορούν να ληφθούν, για ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από το διοικητικό δίκαιο που εξελικτικά θα εξαλειφθεί εφ' όσον ληφθούν τα ορθά μέτρα.

Και καταλήγει για το συγκεκριμένο θέμα η Νομική γνωμάτευση: «Η CYTA σε τέτοια περίπτωση θα λειτουργεί ως μια δημόσια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που ιδρύθηκε διά νόμου». 

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Δειτε Επισης

Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη από την AWS-Σημαντικές ανακοινώσεις στο Summit της Νέας Υόρκης
Παραβιάζουν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Καταδικάζουν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ
Το πλήρως ανακαινισμένο Holland & Barrett στο Metropolis Mall και η καινοτόμα προσθήκη του νέου καταστήματος
Έτοιμες να τορπιλίσουν την τουριστική σεζόν οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Τελεσίγραφο για απεργίες
Οι δέκα βασικότεροι «αιμοδότες» της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου το πρώτο μισό του χρόνου
Μάριος Αντωνίου: Το ασταθές περιβάλλον, η αγορά που σφύζει εν μέσω εκπτώσεων και οι κατασχέσεις fake labubu
Στέλνει μήνυμα για την ηλεκτρική διασύνδεση η Κομισιόν-«Πλήρως αφοσιωμένη στην ολοκλήρωση του GSI»
Ισχυρές επιδόσεις στη κτηματαγορά το 1ο εξάμηνο του 2025-H αξία των μεταβιβάσεων και τα πωλητήρια έγγραφα