Powered by

Δυσεπίλυτος ο ελληνικός γρίφος

Μέσα από συμφωνία με τους δανειστές της θα πρέπει να καταλήξει η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τις εσωτερικές της ανάγκες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους.

Η προσπάθεια καθίσταται ο πλέον δυσεπίλυτος γρίφος για Ελλάδα και θεσμούς, αφού οι απαιτήσεις των δανειστών προσκρούουν σε αλλαγές που αντιπροτείνει η χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα συμφώνησε με τους θεσμούς ότι σε περίοδο τεσσάρων μηνών θα κατέληγε σε μια συνολική συμφωνία. Ήδη έχει παρέλθει ένα τρίμηνο, η συμφωνία είναι πότε κοντά και πότε μακριά και αυτό λόγω ερμηνείας που η κάθε πλευρά δίνει.

Σφίγγει ο κλοιός
Μάλιστα, ο οικονομικός κλοιός γύρω από την Ελλάδα σφίγγει, αφού η χώρα εντός των επόμενων εφτά μηνών πρέπει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφειλές της τάξης των 4,5 δισ.

Μεγάλη συζήτηση έγινε εντός Μαΐου για οφειλή της τάξης των 710 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Σαφώς τα ποσά που πρέπει να αποπληρωθούν στη συνέχεια είναι μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελεί της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι εταίροι κουράστηκαν
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα φαίνεται να έχει κουράσει τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, οι οποίοι αφενός εκφράζουν δυσφορία και αφετέρου απαιτούν συμφωνάι μεταξύ Ελλάδας-δανειστών.

Στη Λετονία ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κρατών αναζητούν λύση «εδώ και τώρα», στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις «χωρίς αύριο», αλλά τη δημόσια συζήτηση μονοπωλούν θέματα που ανακύπτουν ξαφνικά με νέα σχέδια για τον ΦΠΑ που «εκτοξεύονται» διαρκώς από κυβέρνηση και «θεσμούς» -και όλα αυτά με φόντο τη «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα καλύπτουν δημοσιονομικό κενό ύψους 3-5 δισ. ευρώ, «κόψιμο» πρόωρων συντάξεων και αλλαγές στα εργασιακά. Όλα όσα το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει σε ρεπορτάζ του δείχνουν και σε ποιο σημείο έχουν φτάσει τα πράγματα για την Ελλάδα, η οποία αποτυγχάνει να καταθέσει συγκεκριμένη λίστα με κοστολογημένα μέτρα και καθορισμένης χρονικής διάρκειας.

Το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει: «Σε πρώτο πλάνο φυσικά μπαίνουν εκ των πραγμάτων οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο στην Ελλάδα, καθώς νέα σχέδια πέφτουν στο τραπέζι (ίσως για να ¨καούν¨ νωρίς). Χωρίς κανείς να ξέρει πού τελικά θα κάτσει η μπίλια, οι διαρροές από Βρυξέλλες και Αθήνα συμφωνούν στο ότι οι θεσμοί ζητούν μεγαλύτερη αφαίμαξη από τους πολίτες και επιμένουν ότι πρέπει να ισχύσουν μόνον δύο συντελεστές, χωρίς καμία εξαίρεση και κανένα μπόνους.

Επαφές Σαμαρά για συμφωνία
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Ρίγα, δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα μία συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα πρέπει «να διασώζει την ανάκαμψη, που έχουμε ήδη πετύχει, και που δε θα οδηγεί σε ύφεση, δηλαδή, που διασώζει τις μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τις αποκρατικοποιήσεις».

Ασκώντας από τη Λετονία έντονη κριτική στη κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία», και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη, αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και να ξεφύγουμε από τα ψέματα τα καθημερινά της κυβερνητικής προπαγάνδας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής