ΥΠΟΙΚ: Θα βρούμε την καλύτερη τιμή για τη Cyta
11:05 - 21 Μαΐου 2015
Τη διαβεβαίωση ότι η Cyta δεν πρόκειται να πωληθεί αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής και η επιθυμητή τιμή έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του 5ου Nicosia Economic Congress, προσθέτοντας ότι η δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας είναι απαραίτητη ώστε να μπορούν να πωληθούν μετοχές.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας και στα μέτρα που πρέπει να λάβουμε καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα σημάδια είναι θετικά. «Δύο χρόνια μετά από την αρχή της πιο φιλόδοξης προσπάθειας για διάσωση της κυπριακής οικονομίας και επάνοδο στην ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι μετά από 14 τρίμηνα ύφεσης η οικονομία μας επέστρεψε σε ανάπτυξη.
Όπως τόνισε αν είχαν ληφθεί μέτρα από την αρχή της κρίσης σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερα κατάσταση. Από το 2010 αφήσαμε το ΑΕΠ να μειώνεται υποχωρώντας από το 1,4% στο 0,3% το 2011, στο – 2,4% το 2012 και στο -5,4% το 2013. Από τότε, με σοβαρές προσπάθειες από όλους τους φορείς ανέβηκε στο -2,3% το 2014 και ελπίζουμε ότι το 2015 θα φτάσει στο -0,5% ή θα καταγράψει ανάπτυξη 0,4% για το 2015.
Αναφερόμενος στις αλόγιστες δαπάνες του δημόσιου τομέα υπογράμμισε ότι αν ο προϋπολογισμός είχε περιοριστεί από το 2010 που το ισοζύγιο είχε φτάσει στο -4,8% σήμερα δεν θα είχαμε τόσο σοβαρά προβλήματα. «Στις καλύτερα εποχές ξοδεύαμε ακατάπαυστα και συνεχίσαμε να μεγαλώνουμε αδικαιολόγητα τον δημόσιο τομέα ακόμα και όταν τα προβλήματα άρχισαν να είναι εμφανή», είπε, επισημαίνοντας και την ανάγκη για σημαντικό περιορισμό του δημόσιου χρέους ως το 2020. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να σταθεί και πάλι η οικονομία στα πόδια της και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα ξεκαθάρισε ότι όπως έγινε σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης ο τομέας έπρεπε να στηριχθεί παρά τα πολλά λάθη του που μας έφεραν ως εδώ. Όπως είπε, η υπερβολική τους ανάπτυξη δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ενώ το 2008 ο δανεισμός είχε φτάσει σε θεόρατα επίπεδα. Σήμερα βλέπουμε ξανά μετά από τέσσερα χρόνια να υπάρχει και μια κινητικότητα όμως ο δανεισμός δεν θα φτάσει ποτέ στα παλιά επίπεδα. Το θετικό, πρόσθεσε, είναι ότι οι ξένοι δεν έφυγαν όπως θα ανέμενε κανείς, ενώ σημαντικά μέτρα λήφθηκαν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να αλλάξουν όπως το απαράδεκτο ωράριο των τραπεζών που κλείνει τις πόρτες στο κοινό από τις 1:30 το μεσημέρι.