Powered by

K. Πετρίδης: Οι 11 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας στο 5ο Nicosia Economic Congress ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι η κυπριακή οικονομία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να βρεθεί στο δρόμο της ανάκαμψης.

"Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να έχει τα θεμέλια της σε τρεις βασικούς άξονες", ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τον τραπεζικό τομέα. Κύρια πρόκληση του τομέα είναι ο χειρισμός των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ωστόσο, σημείωσε ότι τουλάχιστον τώρα οι Τράπεζες έχουν εργαλεία στο χέρι ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. "Οι δημόσιες δαπάνες και το υπερβολικό έλλειμμα έχουν μειωθεί και σιγά- σιγά θα εξαλειφθούν, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους. Κάναμε σημαντική πρόοδο,  ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα", ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δημόσια οικονομικά και η μισθοδοσία θα παραμείνουν σε μια βιώσιμη πορεία, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μελλοντικές αυξήσεις φόρων. "Επειδή το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς και η χαμηλή φορολογία είναι βασικά στοιχεία της επιτυχίας για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης κι επειδή οι συνεχείς αυξήσεις φόρων -οι οποίες διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών - σκοτώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και διώχνουν τις επενδύσεις, θα πρέπει να αποφευχθεί τυχόν αύξηση φόρων".

Ο Υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "είναι βέβαια μια «εύκολη λύση» για κάθε κυβέρνηση όταν αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Αλλά είναι μια πολιτική που καταπολεμά την ανάπτυξη κι αυτό είναι κάτι που είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε και στο μέλλον". 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε τέλος στις έντεκα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν:

 • Ενίσχυση της διακυβέρνησης για την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη γεωργία. Το χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο έργο που απαιτεί τη δημιουργία νέων δομών και την αλλαγή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, των υπηρεσιών και ημικρατικών οργανισμών.

 • Σχεδιασμός νέων, ολοκληρωμένων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών στρατηγικών σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις και όχι μόνο ετήσια προγράμματα επιδοτήσεων.
 
• Μια τολμηρή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
 
• Η απορρύθμιση κάποιων τομέων της οικονομίας, όπως των τομέων του real estate, του τουρισμού και της πολεοδομίας.
 
• Η δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος για υποσχόμενους τομείς της οικονομίας που πλήττονται από την έλλειψη ενός σύγχρονου θεσμικού και νομικού πλαισίου. Τομείς όπως start ups, ταμεία, και επαγγελματικές υπηρεσίες.
 
• Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα πρέπει να θεωρηθoύν ως μια μεταρρύθμιση που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας μας, και θα φέρει φρέσκο χρήμα στην οικονομία.
 
• Εξορθολογισμός των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και ριζική αλλαγή του πλαισίου για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, μεταξύ άλλων μέσω ενός νέου επενδυτικού νόμου.
 
• Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
 
• Απελευθέρωση σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τομέας της ενέργειας.  

• Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 5,7% στο ΧΑΚ
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα