Powered by

Πιο φθηνά πακέτα επιλέγουν οι Κύπριοι

Μικρή αύξηση καταγράφεται στους τρεις πρώτους μήνες του 2015 στα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ πτώση παρατηρείται για το μήνα Απρίλιο.

Υψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων ταξιδιωτών βρίσκονται και φέτος όπως και διαχρονικά Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία. Συγκεκριμένα την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών καταλαμβάνει η Ελλάδα με 119,976 αναχωρήσεις, τη δεύτερη το Ηνωμένο Βασίλειο με 70,743 και στην τρίτη βρίσκεται η Ρωσία με 15,435. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Γερμανία με 10,881 και Ρουμανία με 10,761 ταξιδιώτες.

Η εικόνα της περασμένης χρονιάς
Δημοφιλείς προορισμοί για το 2014 υπήρξαν Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ισραήλ και Λίβανος.  Οι τελευταίες δύο -Ισραήλ και Λίβανος- δεν εμφανίζονται καν στη λίστα των κυριότερων προορισμών για το 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου αφορούν κάτοικους Κύπρου και όχι αποκλειστικά Κύπριους πολίτες. Για παράδειγμα  οι ταξιδιώτες προς τη Ρωσία μπορεί να είναι Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου ή Κύπριοι επιχειρηματίες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και όχι λόγους αναψυχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ντίνου Κάκκουρα, Προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) στο InBusinessNews, οι κρατήσεις για οργανωμένα ταξίδια έχουν ήδη ξεκινήσει, μετά και από την Έκθεση Ταξίδι 2015 που πραγματοποιήθηκε  24-26 Απριλίου 2015. Δημοφιλείς προορισμοί και για το φετινό καλοκαίρι αποτελούν κατά πρώτο λόγο η Ελλάδα και κατά δεύτερο Γαλλία, Ιταλία και λιγότερο η Αυστρία.

Ο κ. Κάκκουρας σημείωσε πως συγκριτικά με άλλες χρονιές οι Κύπριοι επιλέγουν πιο φθηνά ταξίδια, εξασφαλίζοντας πακέτα με λιγότερες μέρες διαμονής ή και πιο φθηνά ξενοδοχεία. «Οι Κύπριοι ενώ παλαιότερα ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο τώρα έχουν περιοριστεί σε πιο φθηνά πακέτα όπως στην Ελλάδα και ειδικά στα ελληνικά νησιά. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επιλογές προορισμών και τα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν πολλές προσφορές σε πακέτα» ανάφερε ο πρόεδρος της ACTA.

Σημαντική μείωση παρουσιάζει
η κίνηση προς Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2014 παρατηρείται μείωση 36,5% στις αναχωρήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Κύριος λόγος είναι η ανατίμηση της στερλίνας ως προς το ευρώ καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο πιο ακριβό προορισμό για διακοπές αλλά και για αγορές.

Όσον αφορά τις κρουαζιέρες γίνεται διαχωρισμός σε ταξίδια που ξεκινούν από Κύπρο και ταξίδια που ξεκινούν από λιμάνια άλλων χώρων της Ευρώπης όπως ο Πειραιάς. Ο σημαντικότερος προορισμός για κρουαζιέρες από τα λιμάνια της Κύπρου είναι η Ελλάδα ενώ από άλλες χώρες οι ταξιδιώτες κατευθύνονται προς Μάλτα και Τουρκία.

Ο κ. Κάκκουρας, καταλήγοντας, σημείωσε πως αναμένει η κίνηση για το καλοκαίρι του 2015 να κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα.

ρεπορτάζ: Αντώνης Αδάμου

 

Δειτε Επισης

Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Η σημασία του τουρισμού ως πυλώνα για προώθηση της ειρήνης-Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
ΣΤΕΚ: Ισχυρό ανάχωμα ο τουρισμός...Να εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
I-STARS: Καίριος ο ρόλος του τουρισμού στην προώθηση της ειρήνης και της βιωσιμότητας
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο