Η μεγάλη μάχη για το ΙΤ του ΓεΣΥ

Έπειτα από χρόνια σχεδιασμών, διαβούλευσης και αλλαγών επί αλλαγών και αφού η τρόικα έχει πολλάκις θέσει το ζήτημα εφαρμογής του ΓεΣΥ, οι διαδικασίες για εφαρμογή ενός συστήματος υγείας στην Κύπρο προχωρούν.

Σημαντικό κομμάτι της μεγάλης επιχείρησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ στη χώρα είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα διασύνδεσης των συστημάτων που αφορούμν στα δεδομένα μηχανογράφησης ασθενών, ιατρών, νοσηλευτηρίων και όλων των γραναζιών στην ενοποιημένη –όταν και εφόσον λειτουργήσει το σύστημα- μηχανή υγείας της Κύπρου. Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένα κομμάτι της ηλεκτρονικής αναβάθμισης του κλάδου υγείας αφορά ξεχωριστά το ΓεΣΥ και άλλα επιμέρους κομμάτια κάθε λειτουργία του ευρύτερου μηχανισμού υγείας, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία ιατρών, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών και οι πληροφορίες ή η επικοινωνία με τα νοσηλευτήρια της χώρας.

Το project του ΓεΣΥ
Οι εταιρείες IBM και NCR είναι οι δύο που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα τον ανταγωνιστικό διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία αφορά τεχνικά ζητήματα, χρόνο υλοποίησης του έργου και ορίζοντας εξυπηρέτησης, θα κατατεθεί οικονομική πρόταση από τις προαναφερθείσες εταιρείες. Το κόστος υλοποίησης του εν λόγω συστήματος για το ΓεΣΥ υπολογίζεται, σε πρώτη φάση, κάπου στα 10 εκατ. ευρώ.

H υγεία συνταντά την τεχνολογία
Πάντως, το ΙΤ του ΓεΣΥ καταλαμβάνει περίπου το 25% της δαπάνης που η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει αναφορικά με την ευρύτερη τεχνολογική αναβάθμισης του κλάδου υγείας στην Κύπρο. Σχετικοί διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο και αναλόγως της πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Οι εν λόγω διαγωνισμοί που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο για ηλεκτρονική υγεία (e-health). Βασικοί στόχοι είναι ο περιορισμός του χρόνου εξυπηρέτησης των ασθενών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότητα ολόκληρου του συστήματος υγείας στην Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT-Οι νέες δυνατότητες που φέρνει
Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης
Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Εκδήλωση της IBM για τους εμπορικούς της συνεργάτες-Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρείας
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων
Samsung: Αναπτύσσει τον πρώτο SSD αυτοκινήτου βασισμένο στην 8η γενιά V-NAND