Uber: Συγκέντρωσε $15 δισ. σε μία εβδομάδα

Στα $50 δις. εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί η αξία της Uber καθιστώντας την πολυτιμότερη ιδιωτική τεχνολογική εταιρεία όλων των εποχών.
Η πετυχημένη εφαρμογή ιδιωτικής μετακίνησης έχει ήδη συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε γύρους χρηματοδότησης και εκτιμάται πως ένας νέος γύρος θα εκτινάξει την αξία της. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 στις ΗΠΑ και άρχισε να λειτουργεί στο Σαν Φρανσίσκο το 2010.

Αρχικά, στον τομέα των ιδιωτικών (πολυτελών) μετακινήσεων και στη συνέχεια στον κλάδο των «διαμοιρασμένων διαδρομών» μεταξύ χρηστών. Το μοντέλο της Uber επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία UberX να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιράζοντας το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές. Όλα αυτά χωρίς η εταιρεία ή οι συνεργαζόμενοι οδηγοί να υπόκεινται στις ρυθμίσεις, στις υποχρεώσεις και στο κόστος που υπόκεινται οι ιδιοκτήτες/ οδηγοί ταξί ή ιδιοκτήτες/ οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον Mike Novogratz, πρόεδρο του επενδυτικού ταμείου Fortress Investments που διαχειρίζεται περισσότερα από $70 δις, όταν η  Uber ξεκίνησε τον αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης, η αξία της έκανε άλμα $15 δις σε μία εβδομάδα. «Η Uber είναι ίσως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην ιστορία του πλανήτη. Είναι μια λαμπρή ιδέα και συγκεντρώνει κεφάλαια», σημειώνει ο Novogratz και προσθέτει: «Είχαν ξεκινήσει το roadshow τους σε μια αποτίμηση $25 δις. Μια εβδομάδα αργότερα, η αποτίμηση είχε φτάσει στα $40 δισ».

Ο Novogratz ρώτησε τον οικονομικό διευθυντή της Uber, Brent Callinicos, για το πώς η εταιρεία δικαιολογεί αυτή την αλματώδη πρόοδο. Ο Callinicos εξήγησε πως η παίρνει το 20% με 25% των εσόδων των οδηγών, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό αυτό στο 25% με 30%. «Αν δείτε την επέκταση της εταιρείας και το καθαρό περιθώριο κέρδους, είχαμε πολύ περισσότερα χρήματα- αρκετά για να δικαιολογήσουν την αποτίμηση των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο Callinicos.

Δειτε Επισης

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT-Οι νέες δυνατότητες που φέρνει
Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης
Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Εκδήλωση της IBM για τους εμπορικούς της συνεργάτες-Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρείας
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων