Η Θέμις, η ευθιξία και οι Κυπραίοι

Στην Κύπρο όλα καταλήγουν στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια βομβαρδίζονται με υποθέσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ενώ η εκδίκασή τους γίνεται χρονοβόρα διαδικασία.

Γιατί καταλήγουν όλοι εκεί; Διότι είναι γνωστό ότι οι Κυπραίοι είναι μαθημένοι στην ευκολία, επιδιώκουν να μετακυλήσουν το πρόβλημα αλλού και τα δικαστήρια θεωρούνται η εύκολη (και ανώδυνη) λύση. 

Ως πότε οι  διαφωνίες νομοθετικής κι εκτελεστικής εξουσίας θα οδηγούνται στα δικαστήρια; Είχαμε τα τέσσερα νομοθετήματα των εκποιήσεων που οδηγήθηκαν στο Ανώτατο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (που κρίθηκαν αντισυνταγματικά) και τώρα στο προσκήνιο μπήκαν τα καταστήματα.  Δεν μπορούσε να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων; Πρέπει το Ανώτατο Δικαστήριο να βγάλει το φίδι από την τρύπα; 

Πού πήγε ο διάλογος, τα επιχειρήματα και η επικοινωνία; Το Δικαστήριο θεωρείται η τελευταία λύση (είναι αναπόφευκτη κάποιες φορές) και όχι η πρώτη που στην Κύπρο έχει γίνει μια καραμέλα. Όλα στο Ανώτατο για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος! Το αποφάσισε η Θέμις βλέπετε. Εμείς εν τζαι...

Επιπρόσθετα, η Νομική Υπηρεσία χειρίζεται μια σειρά σοβαρών υποθέσεων -μεταξύ άλλων των ερευνών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας- την ίδια στιγμή που διαπιστώνονται εσωτερικά, σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξης.

Είναι φανερό πως υπάρχει κατάρρευση θεσμών μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, δηλώσεις και αντιδηλώσεις περί δωροδοκίας, σύγκρουσης συμφερόντων και κλυδωνίστηκε η αξιοπιστία τόσο της Γενικής Εισαγγελίας όσο και της Κεντρικής Τράπεζας. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα δικαστήρια μπορούν να λύσουν τις υποθέσεις με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Η πολιτική ευθιξία και η εντιμότητα δεν καθορίζεται με νόμο, ούτε εμπίπτει στη δικαιοδοσία του οποιουδήποτε δικαστηρίου. Πρόκειται για ζητήματα κουλτούρας και όχι νομικής ερμηνείας.

Είναι πασιφανές ότι η «πολιτική ευθιξία» δεν υφίσταται ως όρος στο λεξικό κάποιων Κυπραίων πολιτικών και είναι ηλίου φαεινότερον ότι στον τόπο μας η πολιτική κουλτούρα εκλείπει.

Και εδώ η Θέμις δεν μπορεί να επέμβει...

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;