Οι «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας στο επίκεντρο του Brussels Group
08:40 - 20 Μαΐου 2015
Το βασικό δημοσιονομικό σενάριο για τη διετία 2015-2016 και το ασφαλιστικό θα βρεθούν την Τετάρτη, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Brussels Group στις Βρυξέλλες.
Στις διαπραγματεύσεις που πλέον εισέρχονται σε κρίσιμη καμπή θα ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων που εκτείνονται από την ανεξαρτησία της φορολογική διοίκησης έως και τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενίσχυση της λειτουργίας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.
Η πλευρά των δανειστών αναμένει ενημέρωση από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν στις τηλεδιασκέψεις των προηγούμενων ημερών και έχουν να κάνουν με αλλαγές στη φορολογία και με στοιχεία που σχετίζονται με το μακροοικονομικό σενάριο και τη δημοσιονομική απόδοση κάποιων προτεινόμενων μέτρων.
Αν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) που εκπροσωπούν τους δανειστές, ωστόσο η ελληνική πλευρά φέρεται να επενδύει περισσότερο στην πολιτική διαπραγμάτευση , παρά την τεχνική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγή κοντά στους δανειστές προσγείωνε χθες πολύ τις προσδοκίες για το πόσο κοντά είμαστε στην επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε από το in.gr για το έγγραφο εργασίας το οποίο φέρεται να έχει συντάξει η Κομισιόν και το οποίο περιγράφει το περίγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της ανέφερε τα εξής: «Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μάλλον περιγράφει το που είναι διατεθειμένη να φθάσει η ελληνική πλευρά για να κλείσει η συμφωνία. Οι θέσεις των θεσμών για το τι πρέπει να γίνει για ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι γνωστές. Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε αυτές».
Οι «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν εκ νέου χθες Τρίτη με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως η Αθήνα επιδιώκει μια συνολική συμφωνία με τα εξής χαρακτηριστικά.
-Θα αντιμετωπίζει μέσο-μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, έως ότου η χώρα εξέλθει με ασφάλεια στις αγορές, με τη λύση να περιλαμβάνει «προοπτική» απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
-Θα προβλέπει «χαμηλά» πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως για εφέτος και το 2016.Θα προβλέπει ένα «επενδυτικό πακέτο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε στέρεες βάσεις, με προτεραιότητα στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
-Δεν θα επιβάλλει «νέα» μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που εντείνουν τις ανισότητες και διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.
ΠΗΓΗ: in.gr