Powered by

Από την κατάρρευση στον δρόμο της ανάπτυξης

Ευαρέσκεια για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Χρίστος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε  κατά τη διάρκεια της 54ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας στην παρουσία του Προεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών και ξένων διπλωματών.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ για το Μνημόνιο έθεσε εισήγηση της ΟΕΒ για προσθήκη προνοιών που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ανασχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας και των υποστηρικτικών υποδομών του ώστε η κυπριακή οικονομία στηριζόμενη σε ορθολογικές και υγιείς βάσεις, προκειμένου να ανακτήσει και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της. 

Αναφορά έγινε και στην κατάσταση των επιχειρήσεων. «Ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με όλες τις άμεσες αρνητικές προεκτάσεις στην οικονομία»

Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η αφύπνισή της χρειάζεται τον παραμερισμό υπαρκτών εμποδίων και εισαγωγή κατάλληλων πρακτικών και κυρίως άμεσων δράσεων και κινήτρων. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος δύο χρόνια πριν.  «Τα γεγονότα, καθώς και οι συνέπειες τους είναι σε όλους γνωστά. Σημασία έχει ότι σήμερα, 26 μήνες μετά, έχουμε αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας και έχουμε μια οικονομία που αρχίζει να ανακάμπτει» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμπλήρωσε:

«Θέλω να προσθέσω πως  η πρόσφατη άρση και των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η ψήφιση του νόμου για την αφερεγγυότητα και τα  συνολικά οικονομικά δεδομένα που έχουμε πλέον ενώπιον μας, μάς επιτρέπουν να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση των οποίων θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει σε  τροχιά αειφόρου ανάπτυξης χωρίς την κηδεμονία τρίτων».

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης αλλά και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Συνδέσμου Επιχειρηματιών, Metin Shadi. 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 5,7% στο ΧΑΚ
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Μετά τη νέα συμφωνία για τις αερομεταφορές καταργεί και τη βίζα για Κύπριους υπηκόους η Κίνα