Powered by

Συμφωνία σε μία εβδομάδα βλέπει ο Βαρουφάκης

Συμφωνία μέσα σε μία εβδομάδα με τους εταίρους βλέπει ως εφικτή ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, Γιάννης Βαρουφάκης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και προηγουμένως στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (ΣΕΒ), είπε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» και ότι πλέον δεν βλέπει «κανέναν λόγο οι διαπραγματεύσεις να μην έχουν θετική κατάληξη».

 

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ωστόσο ότι «παραμένουν στο τραπέζι τα τρία μεγάλα αγκάθια» που, όπως ανέφερε, είναι το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, και το δημοσιονομικό, δηλαδή το στόχο που αναμένεται να συμφωνηθεί με τους εταίρους όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αποκάλυψε, από την άλλη, ένα από τα θέματα που θεωρεί ότι «θα βρει σύμφωνους τους εταίρους» και είναι οι αλλαγές στις κλίμακες, αλλά και στον τρόπο είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε κατ’ αρχάς ότι οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες, είπε, έχουν ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες,  θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο (κατά πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ενδέχεται και τον Οκτώβριο), ούτως ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στην τουριστική βιομηχανία, όπου πολλά πακέτα διακοπών έχουν ήδη προπληρωθεί, και όλες οι συναφείς με τον τουρισμό επιχειρήσεις έχουν κάνει τους προϋπολογισμούς τους για την τρέχουσα περίοδο.

«Κατ’ αρχάς», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, «καταργείται ο ΦΠΑ του 23%, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ανόητο». Και πρόσθεσε: «Θα υπάρχουν βασικά δύο κλίμακες ΦΠΑ – 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, και άλλα είδη που χαρακτηρίζονται “πρώτης ανάγκης” και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες».

Αυτά τα ποσοστά ΦΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, θα ισχύσουν εφόσον κάποιος πληρώσει με «πλαστικό χρήμα», δηλαδή πιστωτική ή και χρεωστική κάρτα. Σε περίπτωση που ο πελάτης επιλέξει να πληρώσει τοις μετρητοίς, τότε τα δύο αυτά ποσοστά του ΦΠΑ αυξάνονται κατά 3%. Δηλαδή, ο κατώτατος θα πάει στο 9,5%, και ο ανώτατος στο 18%.
Η συγκεκριμένη πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκει σύμφωνους τους εταίρους και δανειστές, θεωρείται από την κυβέρνηση «ικανή και αναγκαία» για να παταχθεί και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί, λέει, να παραμένει μεγάλο, ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Ενδεικτικά, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χθες ότι πέρυσι, ενώ ήταν μία χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, και ιδίως εκείνες στα πιο δημοφιλή νησιά, επέδωσαν στο κράτος ΦΠΑ κατά πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε χθες, ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.

Αναφερόμενος, ακόμα, στην επιστολή Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ στις 8 Μαΐου, με την οποία την ενημέρωνε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έβρισκε τα 750 εκατ. ευρώ για την τελευταία δόση της προς το ΔΝΤ για τον μήνα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι πράγματι, «την 12η Μαΐου δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούμε να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις, είναι ιερές μεταβλητές».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι εάν δεν είχε λεφτά να πληρώσει και τα δύο, ΔΝΤ και μισθούς-συντάξεις, «ανεπιφύλακτα θα επέλεγα να μην πληρώσω το ΔΝΤ». «Ακόμα κι αν αυτό ισοδυναμούσε με χρεοκοπία;», ρωτήθηκε και συμπληρώνοντας ευχήθηκε να μη βρεθεί ποτέ μπροστά σε τέτοιο δίλημμα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί ύπαρξης «έτοιμου πακέτου λύσης», που μάλιστα δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο (take it, or leave it), όπως εμφανίστηκε στον Τύπο, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «οι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν το πείραμα της Κύπρου».
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής