Powered by

Μιχαηλίδης: Αφήνουμε πίσω μας την κρίση

Τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για το Κυπριακό μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρήστος Μιχαηλίδης, στην ομιλία που έκανε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Για τη θετική προοπτική της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό άρχισε την ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέροντας: «Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μια νότα αισιοδοξίας αφού βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον σημαντικών γεγονότων για τη μικρή μας πατρίδα. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από την έναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος και από πλευράς προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας, εξελίξεις οι οποίες ευελπιστούμε θα μας οδηγήσουν στο να πετύχουμε το όραμα κάθε Κύπριου για μια Κύπρο ενωμένη, κυρίαρχη, απαλλαγμένη από μνημόνια και με υγιή οικονομικά θεμέλια για πρόοδο και ευημερία των πολιτών της. Σ’ ότι αφορά το εθνικό μας πρόβλημα, πιστεύω ότι, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, διανοίγονται ελπίδες μετά την εκλογή του νέου ηγέτη των τουρκοκυπρίων».

Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας ο πρόεδρος της ΟΕΒ τόνισε: «Σ΄ ότι αφορά την κυπριακή οικονομία, εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει δυσκολίες και σωρεία προκλήσεων. Το κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόταν όμως πριν από δύο χρόνια έχει ξεπεραστεί. Αφήνουμε πίσω μας την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, την καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας, την δραματική υποβάθμιση της οικονομίας και του οδυνηρού αποκλεισμού από τις αγορές». 

Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι είναι με πραγματική υπερηφάνεια που παρακολουθήσαμε την σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία ο κυπριακός λαός, τόσο εργοδότες, όσο και εργαζόμενοι, αντιμετώπισαν τις δυσκολίες που έχει επισωρεύσει η βαθιά οικονομική κρίση. «Οι άνευ προηγουμένου αντιξοότητες που μας επιβλήθηκαν το Μάρτιο του 2013, είδαμε να εξομαλύνονται, με πολύ αργά μεν, αλλά σταθερά βήματα κατά το 2014 με αποτέλεσμα να τεθούν οι βάσεις για τροχιά ανάκαμψης» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρθηκε στις τωρινές συνθήκες υπογραμμίζοντας: «Σήμερα, η οικονομία βρίσκεται σε μια πορεία προσαρμογής και σταδιακής ανάκαμψης. Σύμφωνα με επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία, αρκετοί από τους μακροοικονομικούς δείκτες δείχνουν σταδιακή σχετική βελτίωση και μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 με αποτέλεσμα να δημιουργούν, υπό προϋποθέσεις, προσδοκίες για μια καλύτερη χρονιά».

Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι για να γίνει κατορθωτό αυτό, θεωρούμε αναγκαία τη διάθεση αναπτυξιακών δαπανών, εισαγωγή μέτρων και δράσεων που θα έχουν άμεση επίδραση παράλληλα με τους όποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς που στοχεύουν ή επιτρέπουν επίδραση σε βάθος χρόνου.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Χρήστος Μιχαηλίδφης αναφέρθηκε στο Μνημόνιο, στη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες που καταβάλλει για την εφαρμογή του μνημονίου και ιδιαίτερα στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών οι οποίες φαίνεται να έχουν καρποφορήσει. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε πολύ σύντομα να δούμε στο μνημόνιο συναντίληψης και κάποιες πρόνοιες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίες σήμερα δεν είναι υπαρκτές. Αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή διάθεσης ικανοποιητικών δαπανών για αναπτυξιακές δράσεις, έστω και εάν τέτοιες δαπάνες προϋποθέτουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους προς τους δανειστές μας κατά ένα ή δυο χρόνια. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να επιταχυνθεί ο (ανά)σχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας και των υποστηρικτικών υποδομών του ώστε η Κυπριακή οικονομία στηριζόμενη σε ορθολογικές και υγιείς βάσεις και ανάλογη εστίαση να μπορεί να ανακτήσει και διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της στο συνεχώς μεταβαλλόμενο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον. Θα πρέπει να τεθούν τα θεμέλια για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής στη βάση σειράς συγκεκριμένων μέτρων, πολιτικών, παραγωγικών υποδομών και δράσεων που θα ενθαρρύνουν και στηρίζουν αποτελεσματικά τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα».
 
Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο πρόεδρος της ΟΕΒ τόνισε: «Θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς η διαδικασία εξυγίανσης και κατ’ επέκταση η σταθεροποίηση του τραπεζικού μας τομέα ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε: «Η ΟΕΒ χαιρετίζει τη πρόσφατη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της αφερεγγυότητας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, φαίνεται να επαναφέρονται σε τροχιά βασικοί στόχοι, όπως η έξοδος στις αγορές, η βελτίωση της απόδοσης των κυπριακών ομολόγων και η προώθηση της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τράπεζες, όπως εξάλλου δήλωσαν, δεν θα εκμεταλλευτούν τη νέα νομοθεσία».

Η πραγματική οικονομία
και κατάσταση των επιχειρήσεων

Μιλώντας ευρύτερα για την αγορά και τις επιχειρήσεις ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε: «Μακάρι οι θετικοί δείκτες της Μακροοικονομίας να είχαν την ίδια και παράλληλη επίδραση στην Μικροοικονομία ή να υπήρχε ο χρόνος που να επέτρεπε χωρίς ουσιαστικά προβλήματα την εφαρμογή του: πρώτα οι δείκτες και μετά η πραγματική οικονομία».

«Δυστυχώς όμως όπως είπε και ο Keynes “in the long run we are all dead”. Περιμένοντας την πλήρη εξομάλυνση δημοσίων οικονομικών, χρηματοπιστωτικού τομέα και πλήρη κάλυψη των μνημονιακών δεσμεύσεων διατρέχουμε τον κίνδυνο απώλειας ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με όλες τις άμεσες αρνητικές προεκτάσεις στην οικονομία συμπεριλαμβανομένου του υπέρτατου κοινωνικού θέματος, αυτού της ανεργίας» σημείωσε ακόμη ο Χρήστος Μιχαηλίδης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί το πραγματικό οικονομικό περιβάλλον και κατάσταση των επιχειρήσεων.
(i)    Μείωση κύκλου εργασιών, τιμών και κερδοφορίας
(ii)    Καθυστέρηση και μείωση εισπράξεων και συνεπώς σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας
(iii)    Φυσιολογικά μη κάλυψη κριτηρίων βιωσιμότητας της Κεντρικής Τράπεζας και συνεπώς μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση
(iv)    Αυξημένους φόρους ακίνητης ιδιοκτησίας (έστω έκτακτους).
(v)    Δίωξη για την καθυστέρηση καταβολής φόρων, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κλ.π.


«Και όλα αυτά λαμβανομένου υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έτυχε και κουρέματος και ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν να παλέψουν καθημερινά με την άκρατη γραφειοκρατία και άλλα εμπόδια. Η επιβίωση και μόνο είναι άθλος αυτών των επιχειρήσεων και αυτό δε μπορεί να το ξέρει ο όποιος δημόσιος υπάλληλος που κάθεται στον πύργο του παρά μόνο όποιος εργάστηκε εκτός δημόσιας υπηρεσίας και άσκησε ή ασκεί το επιχειρείν στις πραγματικότητες της αγοράς» σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την αγορά και την οικονομία ευρύτερα αλλά και την έμφαση που πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Καταληκτικά ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε: «Εμείς παραμένουμε ενεργά παρόντες στην προσπάθεια που γίνεται για διάσωση της οικονομίας μας. Για μας ο δρόμος οδηγεί προς τα εμπρός και η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι συνυφασμένες με την ύπαρξη μας. Ας δώσουμε στην Κύπρο και σε όλους τους Κύπριους τα εφόδια, το περιβάλλον, την προοπτική που χρειάζονται. Είναι ώρα δράσης για ανάπτυξη, για να δώσουμε την προοπτική και ευημερία που αξίζει αυτού του εργατικού λαού».

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια