Powered by

Σε πέντε αγορές στηρίζεται ο τουρισμός

Έξι μήνες μετά τα ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα τόσο από τη Ρωσία όσο και από τον ΚΟΤ αναφορικά με τις αφίξεις τουριστών από την αχανή χώρα αλλά και την Ευρώπη, τα δεδομένα σε σχέση με τις αφίξεις σκορπίζουν τις ανησυχίες.

Το θετικό πρόσημο στις αφίξεις, παρά το αρνητικό σε σχέση με τα έσοδα, καθιστά πιο αισιόδοξους τους εμπλεκόμενους με την κυπριακή, τουριστική βιομηχανία.

Πέντε αγορές δίνουν ώθηση
Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015 κατά το οποίο έφτασαν στην Κύπρο 391.483 τουρίστες, αριθμός αυξημένος κατά 13,7% σε σύγκριση με πέρσι. Η εν λόγω εικόνα δημιουργεί θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους και δη για την καλοκαιρινή σεζόν.

Πάντως, η εξάρτηση της Κύπρου από τις αγορές στις οποίες διαχρονικά στηρίζεται συνεχίζεται. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι πέντε χώρες καταλαμβάνουν το 71,2% από το σύνολο των αφίξεων στην Κύπρο, ενώ το μόνο το 39,4% καλύπτεται από τη Μεγάλη Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχει στείλει στην Κύπρο 154.173 τουρίστες, ενώ στη λίστα με τις πέντε σημαντικότερες αγορές ακολουθεί η Ελλάδα η οποία τροφοδότησε με 41.949 επιβάτες την τουριστική βιομηχανία του τόπου. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με 41.462 τουρίστες και στην επόμενη θέση ακολουθεί η Γερμανία με αποστολή 23.183 Επιβατών κατά το πρώτο τετράμηνο. Τη σχετική λίστα συμπληρώνει το Ισραήλ, από το οποίο έφτασαν 18.108 τουρίστες κατά τους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2015. Μάλιστα, πέρσι το Ισραήλ κατέγραψε άνοδο πέραν του 60% σε σχέση με τον εισερχόμενο τουρισμό.

Πάντως, το καλοκαίρι αναμένεται ενίσχυση των αφίξεων από σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην Κύπρο κατά τη χειμερινή σεζόν, την ώρα που οι προσπάθειες για μεγαλύτερες αφίξεις από τη Γαλλία δημιουργούν ελπίδες για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη χώρα.

Εν αναμονή των κρατήσεων της Biblio Globus
Ο σημαντικότερος τουριστικός εταίρος από τη Ρωσία για τον κυπριακό τουρισμό είναι η Biblio Globus, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διοργάνωσης ταξιδίων της χώρας. Η εταιρεία φέρνει –περίπου- το 60% των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, θα έχει τα τελικά στοιχεία κρατήσεων για το καλοκαίρι έως το τέλος του Μάη. Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2014 έφτασαν στην Κύπρο 636.759 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός-ρεκόρ για την κυπριακή βιομηχανία τουρισμού.

Προ εξαμήνου υπήρχαν εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μείωση από 15% έως και 30%, ωστόσο, οι μέχρι στιγμής αφίξεις σε συνδυασμό με την εξομάλυνση της πορείας της ρωσικής οικονομίας και της οριακής –έστω- ενίσχυσης του ρουβλίου καθιστούν τους οιωνούς σαφώς πιο θετικούς. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συγκράτηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των περσινών αριθμών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση άλλων αγορών όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, των σκανδιναβικών χωρών και της Γαλλίας.

Παγωμένη εικόνα
Πάντως, το 2014 έφτασαν στην Κύπρο 2,4 εκατομμύρια τουρίστες όπως και το 2013, ενώ το 2012 ήταν οριακά καλύτερο με αφίξεις 2,46 εκατομμυρίων αφίξεων. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο αριθμός των ξένων τουριστών που φτάνουν στην Κύπρο κυμαίνεται από 2,3 έως 2,5 εκατομμύρια. Τα έτη 2000 και 2001 (χρονιά ρεκόρ στην ιστορία με αφίξεις 2,7 εκατ.) αποτελούν τις καλύτερες περιόδους για την κυπριακή, τουριστική βιομηχανία. Τότε είναι που τέθηκε και ο μεγάλος στόχος της εξασφάλισης 3 εκατ. αφίξεων, ο οποίος ούτε καν προσεγγίστηκε.

Η Κύπρος αναζητά κάθε χρόνο πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος από αγορές που καταγράφουν πτώση, δίχως μακροπρόθεσμο πλάνο για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός ή τουρισμός για camping.

Ακόμη μια χρονιά θα ολοκληρωθεί με αριθμούς αφίξεων της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων. Μεγάλος στόχος τόσο στον ΚΟΤ όσο και στο Υπουργείο Ενέργειας είναι να «ξεκλειδώσουν» σταδιακά σημαντικές αγορές όπως η γερμανική και να αυξηθεί ο χειμερινός τουρισμός. Τις δικές της προσπάθειες κάνει και η Hermes Airports, μέσω συμφωνιών που υπογράφει με αεροπορικές εταιρείες.  

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Πούλα χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Η σημασία του τουρισμού ως πυλώνα για προώθηση της ειρήνης-Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
ΣΤΕΚ: Ισχυρό ανάχωμα ο τουρισμός...Να εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
I-STARS: Καίριος ο ρόλος του τουρισμού στην προώθηση της ειρήνης και της βιωσιμότητας
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο
Τρέχουν και δεν φτάνουν για κατάργηση μηδενικού ΦΠΑ οι υπεραγορές-«Δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού»
Με πόσα εκατ. θα επιβαρυνθούν τα ταμεία του κράτους από τις αυξήσεις 1,5% σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο
Hermes Airports: Δεσμευμένα στην προώθηση του τουρισμού τα αεροδρόμια της Κύπρου-Στόχος η συνεχής βελτίωση