Powered by

Βρετανία: οι οικονομικές προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Μπορεί η ανάπτυξη να ήταν ένα από τα «γερά χαρτιά» που έδωσαν την εκλογική νίκη στον Ντέιβιντ Κάμερον, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά θα είναι εύκολος.
 
Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις και μείωση της γραφειοκρατίας βρίσκονται στην κορυφή των αιτημάτων που θέτει η επιχειρηματική κοινότητα.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προς τον πρωθυπουργό τον καλεί να χρησιμοποιήσει την «ισχυρή εντολή για να λάβει τολμηρές αποφάσεις».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία οικονομία που κινείται χάρη στην καταναλωτική δαπάνη, εν πολλοίς βασιζόμενη στις πιστωτικές κάρτες, οι πολίτες νοιώθουν ότι μπορούν να ξοδεύουν περισσότερο. Δεν είμαι σίγουρος ότι μακροπρόθεσμα μπορούν να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης γιατί βασίζονται υπερβολικά σε μία οικονομία τύπου πάρτι όπου ξοδεύουμε πολλά και εξαντλούμε τις αποταμιεύσεις.» εκτιμά ο οικονομολόγος Πίτερ Γιούργιν.

Ο υπερβολικός δανεισμός τροφοδοτείται από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια (0,5% για το βασικό), που υιοθέτησε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσει την κρίση του 2009 και διατήρησε αμετάβλητα και τη Δευτέρα.

«Θα είναι καταστροφικό να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια τη στιγμή που η οικονομία αναπτύσσεται χάρη στο γεγονός ότι οι πολίτες ξοδεύουν πολλά χάρη στις φθηνές κάρτες και τα στεγαστικά.»

Αυτό, ακριβώς, αποτελεί το νέο μεγάλο πονοκέφαλο του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Με την οικονομία σε σταθερή ανάπτυξη (2,8% το 2014) και την ανεργία να μειώνεται συνεχώς (βρίσκεται στο 5,6%), η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται θέμα χρόνου.

Καθώς η παραγωγικότητα δεν έχει ακολουθήσει ανάλογη πρόοδο, η βρετανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο τεστ.

ΠΗΓΗ: Euronews.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου