Powered by

Σακελλαρίδης: Η δόση προς το ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά

Την προσδοκία της κυβέρνησης να καταγραφεί σε κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ωστόσο ότι σήμερα δεν τελειώνουν όλα και ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας.

Κατά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη πάντως η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, όπερ σημαίνει ότι περιμένει και από την άλλη πλευρά να υπάρξει «συνεπής» στην καταβολή των δόσεων που εκκρεμούν και στη χαλάρωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρά τις φήμες περί του αντιθέτου ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά χωρίς να κρύψει ωστόσο ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ρευστότητας στα ταμεία του κράτους. «Δεν συναρτάμε την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup με την καταβολή των υποχρεώσεών μας, η κυβέρνηση δεν εξετάζει τρόπους για να εκβιάσει ούτε για να στείλει τελεσίγραφα» είπε.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Γ. Στουρνάρα (με αφορμή το δημοσίευμα το οποίο εμφανίζει email με υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης το οποίο φέρεται να έχει αποσταλεί από το γραφείο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς συγκεκριμένα ΜΜΕ) ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, εμμέσως επιβεβαίωσε ότι υπάρχει θέμα για τον διοικητή της ΤτΕ και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι προφανώς η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να δημοσιεύει στοιχεία αλλά όχι με τον χρωματισμένο κομματικά τρόπο που αυτό έγινε.

Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση – πρόσκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας να συμμετάσχει η Ελλάδα στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS άφησε ανοιχτό το σχετικό ενδεχόμενο αφού όπως είπε η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε έχει διευκρινίσει ότι θα αναζητήσει χρηματοδότηση απ΄ όπου μπορεί, όπως είπε όμως ωστόσο «δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο και κανένα σχετικό αίτημα μέχρι τώρα από όσο γνωρίζει».

Για την ΕΚΤ ανέφερε ότι προφανώς το ζήτημα να μην υπάρξει μεθαύριο περιορισμός στην αξία των ενεχύρων αλλά η ουσιαστική στόχευση αφορά στην άνοδο του ορίου των εντόκων γραμματίων.

Δήλωση – χρησμό έκανε για τον  ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι θα πρέπει κανείς να μην προτρέχει για να δει τι θα ισχύσει τελικά σχετικά με τον Φόρο Ακινήτων για το 2015, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο του διπλού νομίσματος.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται στο κυβερνών κόμμα για όσα στοιχεία της διαπραγμάτευσης έχουν δημοσιοποιηθεί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί ούτως ή άλλως  όποια συμφωνία έρθει προς ψήφιση θα κινείται εντός των πλαισίων της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να υπογράψει η χώρα νέο μνημόνιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση μιλά για λύση του χρηματοδοτικού ζητήματος της χώρας το επόμενο διάστημα και όχι για νέο πακέτο.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής