Αdv. Feature: Εξέλιξη της διαδικασίας κεφαλαίων στις τράπεζες
13:03 - 11 Μαΐου 2015
Ένα από τα σημαντικότερα «μαθήματα» για τις τράπεζες από την παγκόσμια και εγχώρια οικονομική κρίση είναι η ανάγκη για εφαρμογή πιο αποτελεσματικών διαδικασιών διαχείρισης κεφαλαίων. Η SAS τους δίνει σήμερα αυτή τη δυνατότητα με επιτυχία, σύμφωνα με τον Sales Manager Cyprus, Χρυσόστομο Κρητιώτη.
«Οι διαδικασίες διαχείρισης κεφαλαίων, που ακολουθούντο και ακολουθούνται ακόμη, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, μη δομημένες και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη μελλοντικές ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Κρητιώτης, προσθέτοντας πως αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα οι διευθύνσεις να μην αναγνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν και κατ’ επέκταση να υποτιμούν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια.
Με τις εποπτικές απαιτήσεις να μεγαλώνουν και τους ελέγχους να εντείνονται, εστιάζοντας πλέον όχι μόνο στη διασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων αλλά και στη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου κεφαλαιακού προγραμματισμού, οι τράπεζες στην Κύπρο, τονίζει ο ίδιος, αναλώνουν σημαντικό χρόνο προς συμμόρφωση με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις, σε βάρος της κανονικής τους επιχειρηματικής λειτουργίας. Επισημαίνει ότι το νέο εποπτικό πλαίσιο είναι πλέον κοινό και αξιώνει από τις κυπριακές τράπεζες να συμμορφωθούν με απαιτήσεις ανάλογες με αυτές πιο εξελιγμένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Η δυνατότητα κατάλληλης διαχείρισης και αξιοποίησης των κεφαλαίων, καθώς και ‘πρόβλεψης’ των αναγκών - υπό κανονικές και ακραίες καταστάσεις - είναι ο βασικός πυλώνας της νέας εποπτικής διαδικασίας», εξηγεί ο κ. Κρητιώτης, σημειώνοντας ότι υφίσταται ανάγκη για την ύπαρξη ενός ευέλικτου αυτοματοποιημένου πλαισίου και υποδομής προς ετοιμασία του οικονομικού πλάνου, επιμέτρησης της επίπτωσης των κινδύνων στην τράπεζα και καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών, κάτω από διάφορα σενάρια.
Ποια η απάντηση της SAS σ’ αυτή την πρόκληση για τις τράπεζες;
Σημαντικό συστατικό της διαχείρισης κεφαλαίων είναι ο κεφαλαιακός προγραμματισμός, ο οποίος βασίζεται στους προϋπολογισμούς. Αυτός αποτελεί την αντανάκλαση της στρατηγικής κατεύθυνσης. Οι κίνδυνοι στους οποίους αναμένεται να εκτεθεί η τράπεζα και το κεφάλαιο που απορροφούν, κατά τη στρατηγική της πορεία, είναι τα υπολειπόμενα συστατικά για τον καθορισμό των μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών της.
Η SAS προσφέρει μια λύση η οποία δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο και διασυνδεόμενο περιβάλλον για τον κεφαλαιακό προγραμματισμό, συνδυάζοντας δεδομένα κυρίως από τη περιοχή του «Risk» και «Finance». Η SAS συνοψίζει τα δεδομένα δημιουργώντας ένα κοινό σημείο αναφοράς και τυποποιεί την εμπλοκή των διαφόρων χρηστών στην όλη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της επάρκειας των κεφαλαίων, σε βάθος χρόνου, κάτω από διάφορα σενάρια, μέσα από μία πλήρως δομημένη και αυτοματοποιημένη διαδικασία.
Ποια είναι τα οφέλη από την υλοποίηση της λύσης της SAS;
Τα οφέλη ποικίλουν, με τα πιο σημαντικά να αφορούν τα ακόλουθα:
● Ευθυγράμμιση στρατηγικής με διαχείριση κινδύνων και κεφαλαίων και συμμόρφωση με εποπτικές απαιτήσεις.
● Συνέπεια στην πληροφόρηση μεταξύ τμημάτων.
● Πιο έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.
● Βελτιστοποίηση διαδικασίας προϋπολογισμών.
● Ενσωμάτωση στρατηγικού πλάνου χρηματοδότησης του οργανισμού στη διαδικασία κεφαλαιακού προγραμματισμού.
● Αυτοματοποίηση και τυποποίηση διαδικασίας κεφαλαιακού προγραμματισμού.
Η Unicredit αξιοποιεί σήμερα τη λύση της SAS πετυχαίνοντας τα ακόλουθα:
● Επιμέτρηση «risk adjusted performance» σε επίπεδο προϊόντος, πελάτη, επιχειρηματικής περιοχής, νομικής οντότητας και ομίλου.
● Συμφιλίωση δεδομένων και πληροφοριών risk και finance.
● Υιοθέτηση κοινών ορισμών και λεξιλογίου.
● Ενοποιημένη πηγή δεδομένων για εσωτερικό προγραμματισμό και εποπτική συμμόρφωση.