Η αγορά ακινήτων κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας

Τους πρώτους μήνες του 2015 συνεχίστηκε η ανοδική τάση των πωλήσεων και η υποχώρηση της ανεργίας στις κατασκευές

Στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, από τα γεγονότα του Eurogroup και εντεύθεν, ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε τις δυνατότητές του και την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει σε δύσκολες συνθήκες. Έχοντας ως κεντρική δύναμή του τη δημιουργική εξωστρέφεια που πάντα τον χαρακτήριζε, ο τομέας, παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας και ασφυκτικών συναλλαγματικών περιορισμών, βρήκε και έδωσε τις λύσεις.

Έτσι, το 2013, μέσα στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και μηδενικής ρευστότητας, πωλήθηκαν 3.767 ακίνητα, εκ των οποίων τα 1.017 σε αλλοδαπούς αγοραστές. Το 2014, με αρκετούς από τους προαναφερθέντες αποτρεπτικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες να διατηρούνται, πωλήθηκαν 4.527 ακίνητα, 20% περισσότερα από το 2013, εκ των οποίων τα 1.193 σε αλλοδαπούς αγοραστές. Επίσης, την ίδια περίοδο έκλεισαν πολύ σημαντικές συμφωνίες, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν ξένες επενδύσεις σε παραθεριστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, σε προνομιούχα τεμάχια και άλλες μεγάλες αναπτύξεις, όπως μαρίνες, και σε μεγάλα κτίρια γραφειακών και εμπορικών χρήσεων σε όλες τις πόλεις. Η ανοδική τάση των πωλήσεων συνεχίστηκε με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 (+16%).

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, ο τομέας ανάπτυξης γης πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο. Τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια, έφερε στην οικονομία φρέσκα κεφάλαια από το εξωτερικό που υπερβαίνουν το €1 δις. Κεφάλαια τα οποία ήρθαν για να παραμείνουν και να ενισχύσουν την οικονομία του τόπου και τα κρατικά ταμεία.

Η θετική πορεία του τομέα ανάπτυξης γης και των κατασκευών, καταγράφεται και στα στοιχεία για την ανεργία. Ενώ η συνολική ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα, περίπου εκεί που είχε βρεθεί μετά τα γεγονότα του 2013, η ανεργία στον τομέα των κατασκευών βρίσκεται σήμερα 25% πιο χαμηλά από το ψηλότερο σημείο στο οποίο είχε φτάσει, ακολουθώντας πτωτική τάση. Η μείωση της ανεργίας που καταγράφηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2015 (σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014) οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων στον τομέα των κατασκευών. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά ο τομέας ανάπτυξης γης, πήρε και πάλι μπροστά. Τα εργοτάξια δουλεύουν και πάλι. Οι εργαζόμενοι βρίσκουν και πάλι δουλειά.   

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κλάδος, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, στηρίζεται σε γερές βάσεις και παραμένει κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αποδείχθηκε επίσης ότι κάθε μεταβολή στον κύκλο εργασιών του τομέα, επηρεάζει τα δεδομένα του συνόλου της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του επιπέδου ζωής και ευημερίας των πολιτών.

Παραθέτοντας τις πιο πάνω θετικές ενδείξεις και προοπτικές, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι υποτιμούμε τις δυσκολίες. Ο δρόμος της ανάκαμψης, τόσο του κλάδου όσο και της κυπριακής οικονομίας στο σύνολό της είναι μακρύς και δύσβατος.

Διανύουμε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία πολλά πρέπει να αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε για δεκαετίες, σε πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Λάθη έγιναν πολλά. Καλούμαστε να τα διορθώσουμε και να μην τα επαναλάβουμε. Άλλωστε υπήρχαν αλλαγές που έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας, πολύ πριν την κρίση.

Όμως η χώρα μας, παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, διατηρεί τα περισσότερα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιέρωσαν ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Οι δε εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν αποδείξει ότι όταν υπάρχει ηρεμία και το κατάλληλο πλαίσιο στην αγορά, μπορούν με ευελιξία να κινηθούν, να αναπροσαρμόσουν και να αναβαθμίσουν ποιοτικά το προϊόν τους και να επιτύχουν θεαματικές πωλήσεις για το καλό του συνόλου της οικονομίας.

 

Δειτε Επισης

Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία