Στην 30η θέση η Κύπρος για κοινωνική πρόοδο

 

Την 30η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως, κατέχει η Κύπρος. Αυτό προκύπτει από το φετινό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (‘Social Progress Index’), του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Social Progress Imperative (‘SPI’), τα αποτελέσματα του οποίου ανακοίνωσε η Deloitte.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, καταγράφοντας τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου μιας χώρας, ο δείκτης κοινωνικής προόδου, ο οποίος αξιολογεί τις 133 χώρες με βάση την κοινωνική και την περιβαλλοντική απόδοση τους, εντοπίζει τα "δυνατά" και τα "αδύνατα" σημεία μιας χώρας, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ίδιου επιπέδου. Τα δεδομένα που τυγχάνουν επεξεργασίας καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ χρησιμοποιούνται 52  διαφορετικοί δείκτες για να οριστικοποιηθεί η κατάταξη όσον αφορά στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους.

Η Κύπρος, λόγω της βαθμολογίας για την κοινωνική πρόοδο της, καταλαμβάνει την 30η θέση ανάμεσα στις 133 χώρες που αξιολογήθηκαν, θέση λίγο χαμηλότερη από εκείνη στην οποία κατατάσσεται με κριτήριο το ΑΕΠ της, δηλαδή την 26η στις 133.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, η Νορβηγία είναι φέτος η χώρα με την καλύτερη απόδοση, η Σουηδία είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνοντας την 2η θέση στη σχετική κατάταξη, ενώ ο Καναδάς είναι η χώρα με την καλύτερη απόδοση από τις χώρες των G8, αφού βρίσκεται στην 6η θέση της κατάταξης.  Επίσης, η Σλοβενία είναι το μεγαλύτερo Ευρωπαϊκό “success story” με βαθμολογίες καλύτερες από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη απόδοση, αφού βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης, δηλαδή μια θέση κάτω από την Κύπρο. Η θέση αυτή κατατάσσει την Ιταλία σε χαμηλότερη θέση από εκείνες των χωρών του πρώην Σοβιετικού "μπλοκ", όπως είναι η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία.

Επιπρόσθετα, ο σχετικός Δείκτης δείχνει ότι ο κόσμος αποδίδει περισσότερο στους τομείς "της διατροφής" και "της βασικής ιατρικής φροντίδας" και λιγότερο στην "πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση" και "βιωσιμότητα του οικοσυστήματος". Οι πλουσιότερες χώρες, όπως είναι η Νορβηγία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, γενικά επιτυγχάνουν καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι το ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός δείκτης που προσδιορίζει την κοινωνική πρόοδο.

Ο Steve Almond, Πρόεδρος του παγκόσμιου οίκου της Deloitte, σχολιάζοντας τα ευρήματα, τονίζει ότι: " Η οικονομική ανάπτυξη η οποία είναι βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις και ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας ευημερούσας κοινωνίας. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου (Social Progress Index) αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για να κατευθύνει τους πόρους προς τα ζητήματα που μπορούν να ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη αυτή. Για τις επιχειρήσεις, ο δείκτης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τον 21ο αιώνα, την καθοδήγηση των επενδύσεων, την επικοινωνία των στρατηγικών κοινωνικής ευθύνης και την καλύτερη κατανόηση του θετικού ρόλου και επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια επιχείρηση στην κοινωνία πέραν του κέρδους. Όλα τα πιο πάνω θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην προσέλκυση και διατήρηση του πιο ταλαντούχου ανθρώπινου προσωπικού."

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα κάνει δική της για το τερματικό η Κ.Δ.
Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε ένα χρόνο-Οι δύο πυλώνες που πρέπει να συνδεθούν και ο Great Sea Interconnector
Γ. Παπαναστασίου: Δεν μπορεί να υπάρχει κουκούλωμα, θέμα με ευαισθησίες η σύμβαση για το τερματικό
Κ. Κουμής: Ξεπεράσαμε τις προκλήσεις για τον τουρισμό-«Να μην αφήνουμε τα μικρά να δυσφημίζουν την Κύπρο»
Βλέπει κατάληξη σε συμφωνία για την συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου
«Απόδοση τυχόν ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν για το τερματικό»-Οι οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει