Powered by

ΥΠΟΙΚ: Γιατί λέει όχι σε προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγ. στέγης

Όχι στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με στόχο την αναστολή εκποίησης πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης λέει το Υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς τη Βουλή. 

To Υπουργείο Οικονομικών καταγράφει τις θέσεις του κι απαντά στις προτάσεις νόμου για τη θέσπιση προσωρινών διατάξεων για την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. 

«Παρότι αναγνωρίζεται η ανάγκη υποβοήθησης των επηρεαζόμενων πολιτών, εντούτοις το υπουργείο θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση η μετακύλιση της ημερομηνίας», αναφέρει σχετικά προσθέτοντας ότι οι προτάσεις νόμου παρουσιάζουν πρόσθετες πρακτικές αδυναμίες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ενδεχόμενη προώθηση των προτάσεων νόμου θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το πλαίσιο ατιμωρησίας προς τους οφειλέτες που ενώ μπορούν δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις εντείνεται ακόμα περισσότερο. Τέλος, αναφέρει ότι με την αναβολή των εκποιήσεων θα επηρεαστεί δυσμενώς η ελκυστικότητα των τραπεζών για ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αναφέρθηκε από το βουλευτή Γιάννο Λαμάρη, είναι η θέσπιση προσωρινών διατάξεων που να παρέχουν, υπό ορισμένες προυποθέσεις, σε οφειλέτη ο οποίος συνεπεία της οικονομικής κρίσης έχει περιέλθει σε αδυναμία εξόφλησης των οφειλών του, τη δυνατότητα να τύχει προστασίας μέσω δικαστηρίου υπό τη μορφή αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας που αποτελεί ενυπόθηκη εξασφάλιση οφειλής του και που συνιστά κύρια κατοικία/ επαγγελματικής στέγης. 

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να έχει επιδεινωθεί ή να εχει επηρεαστεί σημαντικά για λόγους που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το 2009. Υπάρχει πρόνοια όπως η οφειλή να είναι συνολικής συμβατικής υποχρέωσης μέχρι 350 χιλ. η οποία έχει συναφθεί για σκοπούς απόκτησης οικογενειακής εστίας/ επαγγελματικής στέγης. 

Δειτε Επισης

Ημερήσια άνοδος 0,01% στο ΧΑΚ
Ψάχνουν τη φόρμουλα για θεσμοθέτηση ελέγχου του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων
Τέρμα από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση ρεύματος και ο μηδενικός ΦΠΑ-Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών
American Medical Center: Τα 25 χρόνια καινοτομίας, τα σχέδια για επέκταση και η δέσμευση των ιδρυτών του
Συμφωνία σταθμός για την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την Κίνα-Κέρδη για το επιχειρείν
Αυστηροποίηση κριτηρίων για δάνεια προς επιχειρήσεις, σταθεροποίηση για νοικοκυριά από τις τράπεζες
Τμήμα Φορολογίας: Στη διάθεση του κοινού η αναβαθμισμένη έκδοση του νέου Tax For All
Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της PadelPro στη Λευκωσία-Άνοιξαν και επίσημα τις πόρτες τους στο κοινό(pics)
The Landmark Nicosia: Έρχεται σύντομα ως ο απόλυτος business και lifestyle προορισμός της Λευκωσίας(pics)
Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για GSI… Τριμερής Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη, Μακρόν στη Νέα Υόρκη