Πυροσβέστης για ΓεΣΥ ο Αναστασιάδης

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 16 Απριλίου για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, δημοσιοποιεί ανακοίνωση σχετικά με το Σύστημα Πληροφορικής όσο και για την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς επίσης και για το τι δέον γενέσθαι για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό του Υπουργού Υγείας ότι η προσφορά για το Σύστημα Πληροφορικής θα έπρεπε να είχε προκηρυχθεί πριν από 18 μήνες:

(i)    Με βάση σχετική πρόνοια του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2013, ο Οργανισμός υποχρεώθηκε να παγοποιήσει τη διαδικασία της προσφοράς μέχρι την επικαιροποίηση την αναλογιστικής μελέτης για το ΓεΣΥ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013.

(ii)    Σύμφωνα με τα Μνημόνια Συναντίληψης που υπογράφηκαν τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας, ο ΟΑΥ υποχρεώθηκε να μελετήσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές για τη βελτίωση των προδιαγραφών  του Συστήματος Πληροφορικής με σκοπό να μειωθεί το συνολικό κόστος του έργου. Η μελέτη αυτή έγινε με τη βοήθεια ειδικού εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014.

(iii)    Ακολούθησε η επανεξέταση της νομικής βάσης της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων αρχών (Υπουργός Υγείας, Γενικός Ελεγκτής, Γενική Εισαγγελία, Γενικό Λογιστήριο, ΟΑΥ) με αποτέλεσμα νέα καθυστέρηση στη διαδικασία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.

(iv)    Η παροχή τεχνικής βοήθειας για το Σύστημα Πληροφορικής από την Ομάδα Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αναμενόταν το Νοέμβριο του 2014 άρχισε τελικά τον Φεβρουάριο του 2015. 
Υπό το φως των πιο πάνω είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο Οργανισμός δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προσφορά του Συστήματος Πληροφορικής. 

Περαιτέρω, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο ΟΑΥ, "ο πραγματικός λόγος για τον εκτροχιασμό της εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και βεβαίως η πλήρης ανατροπή του σχεδιασμού και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ".

Επισημαίνει ότι "εάν πραγματικά θέλουμε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή του ΓεΣΥ σε μια περίοδο που αποτελεί γενική πεποίθηση ότι ο τομέας της Υγείας έχει καταρρεύσει, ο ΟΑΥ θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την κατάθεση του νομοσχεδίου που συμφωνήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς και εκκρεμεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2013". 

Καταλήγοντας, ο Οργανισμός σημειώνει ότι θα είναι έτοιμος από απόψεως συστημάτων υποδομής να ξεκινήσει η πρώτη φάση του ΓεΣΥ με την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως καθορίζεται στο Μνημόνιο, μέσα σε τέσσερις περίπου μήνες από τη ψήφιση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να αρχίσει επιτέλους η παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον κόσμο. 

Δειτε Επισης

Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
ECM και Metric Capital πωλούν το πλειοψηφικό ποσοστό της FAMAR στη MidEuropa
Αναγνώριση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕ.Ε.ΝΣ στη Χίο από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι στόχοι του
Το Νοέμβριο η διεξαγωγή του 8th Project Management Conference
Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Διαφωνεί και υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της ΕΚΚ για πρόστιμο η IC Markets (EU)
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία
Η Μαρίνα Χατζημανώλη τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων