Powered by

Eldorado: Άνθρακας ο θησαυρός ελέω Λαφαζάνη

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα τα εμπόδια που βάζει η νέα ελληνική κυβέρνηση στην επένδυση της πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold στις Σκουριές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, μητρικής της «Ελληνικός Χρυσός» Πολ Ράιτ δήλωσε πως, «Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο» δείχνοντας πως δυσκολεύεται να κατανοήσει το τέλμα στο οποίο οδηγείται η μεγάλη επένδυση της εταιρείας του στη Χαλκιδική. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα εγχείρημα που παράγει καλές θέσεις εργασίας, εξαγωγές και φόρους για το κράτος, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, ενώ έχει δοκιμαστεί στα δικαστήρια σε ανώτατο επίπεδο. «Κι όμως η ίδια η κυβέρνηση θέλει να το σταματήσει».

Οπως δήλωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής», «είναι εξαιρετικά αβέβαιες οι προθέσεις τους. Λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα. Εχουν υπάρξει παρεμβάσεις, αρνητικές δηλώσεις για την επένδυση» δηλώνει, αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση. Εχουν υπάρξει και θετικά μηνύματα; «Ισως είμαι κάπως γενναιόδωρος όταν μιλάω για "ανάμεικτα" μηνύματα. Η στάση ως τώρα είναι κατά βάση αρνητική, όχι θετική. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από την αγορά».
Όπως σημειώνει, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δεν έχει σε αυτή τη φάση επαρκώς ευκρινή εικόνα για το πώς εξελίσσεται το σκεπτικό της κυβέρνησης. Οπως λέει, ένας από τους λόγους που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη, ήταν για να κατανοήσει καλύτερα το σκεπτικό αυτό.

Από τη δική του πλευρά, πάντως, τονίζει ότι «η επένδυση αυτή στηρίζεται σε μία σύμβαση με το κράτος, σε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία που υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό ισχύει τόσο για εμάς, όσο και για το ελληνικό Δημόσιο».

Η τοπική κοινωνία της περιοχής, στην πλειοψηφία της τάσσεται υπέρ της επένδυσης ενώ υπάλληλοι της απέκοψαν οδικής αρτηρίες της περιοχής. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», ήταν το σχόλιο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του οποίου προΐσταται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενο στις καταλήψεις δρόμων από εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει στην σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο εξετάζει συστηματικά το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με αφορμή την κατάληψη δρόμων και τον αποκλεισμό των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών προς μια σειρά πόλεις της Χαλκιδικής από «αγανακτισμένους» υπαλλήλους της Eldorado Gold, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, «αξιοποιώντας» τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Για το σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις».

Σε ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται πως τα πλάνα της εταιρείας για εξόρυξη χρυσού εμποδίζονται από την Αθήνα, καταδεικνύοντας πόσο πιο σκληρή έχει γίνει η ζωή για πολλές επιχειρήσεις υπό τη ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον διορισμό του τον περασμένο Γενάρη, ο κ. Λαφαζάνης επικεντρώθηκε στην αναστροφή των πολιτικών υπέρ της επιχειρηματικότητας που συμφωνήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Διεθνών Δανειστών, πλήττοντας τις προσπάθειες της Αθήνας να ξεκλειδώσει τα χρήματα που χρειάζεται επειγόντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Η εταιρεία είχε σχέδιο ανάπτυξης 1δις ευρώ στην περιοχή Σκουριές στη Χαλκιδική ώστε να εξορύξει, χαλκό, χρυσό και άλλα ορυκτά.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών