ENI/ Kogas και Noble ανταλλάζουν πληροφορίες
07:15 - 06 Απριλίου 2015
Η εν πολλοίς κοινή γεωλογική δομή σε σημεία που οι εταιρείες πραγματοποιούν έρευνες, γεωτρήσεις και ευρύτερα δράσεις αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης, οδηγεί την κοινοπραξία της ENI/ Kogas στην «πόρτα» της Noble.
Οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει έναν διάλογο ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, προκειμένου να αλληλοβοηθηθούν μέσω ανταλλαγής δεδομένων που κατέχουν επί του γεωλογικού μοντέλου που χρησιμοποιούν.
Άλλωστε, πρόκειται για συνήθη διεθνή πρακτική, οι εταιρείες και δη στον κλάδο ενέργειας να συνεργάζονται με σκοπό να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα δεδομένα –γεωλογικά και άλλα- για άντληση νέων πληροφοριών, καινούργιων πρακτικών ή εξέλιξης σημερινών στοιχείων.
Το Υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το InBusinessNews ο Γιώργος Λακκοτρύπης επικοινωνώντας με τις εμπλεκόμενες εταιρείες ενθαρρύνει τον διάλογο. Η επιτυχία των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου αναμφίβολα περνούν μέσα από τις έρευνες και βεβαίως τα αποτελέσματα των εταιρειών που εξασφάλισαν δικαιώματα για την κυπριακή ΑΟΖ. Με αυτό το δεδομένο, Υπουργείο Ενέργειας και Προεδρικό παρακολουθούν με θετικό μάτι το γεγονός ότι δυο οντότητες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ έχουν πλησιάσει η μία την άλλη.
Οι επόμενες εβδομάδες αξιολογούνται ως καθοριστικής σημασίας τόσο για το ενδεχόμενο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ENI/ Kogas και Noble, αλλά και για τους ευκρύτερους σχεδιασμούς της Κύπρου, τόσο σχετικά με τη συνέχεια της συνεργασίας με τις υφιστάμενες εταιρείες όσο και σε σχέση με πιο μακρόπνοα πλάνα όπως ο αγωγός προς την Αίγυπτο ή ακόμη και το πιο απομακρυσμένο σενάριο της κατασκευής τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του InBusinessNews αυτή τη στιγμή η Total μένει εκτός του προαναφερθέντος διαλόγου, αφού τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης που έχει (οικόπεδα 10-11) δεν εμπίπτουν στην κοιλάδα της Λεβαντίνης, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της ENI/ Kogas και της Noble. Τα γεωλογικά δεδομένα, ακόμη και το βάθος γεώτρησης διαφέρουν με αποτέλεσμα η γαλλική εταιρεία να καλείται να βρει μόνη τις απαντήσεις στους γρίφους που έχει συναντήσει στον πυθμένα της κυπριακής θάλασσας.