Νέα χρηματοδοτική εταιρεία από ΣΥΜΕΑ

Την ίδρυση και εγγραφή νέας χρηματοδοτικής εταιρείας ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΥΜΕΑ).

Στόχος της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής είναι η στήριξη και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, αντλώντας ίδια κεφάλαια από τους μετόχους της και κεφάλαια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, τα  κεφάλαια θα αξιοποιούνται για παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων στα μέλη/μετόχους της, ενισχύοντας τη ρευστότητα τους, αλλά και στηρίζοντας αναπτυξιακά προγράμματα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Εκτιμάται ότι “η παροχή χαμηλού κόστους πιστωτικών διευκολύνσεων θα συμβάλει θετικά και σημαντικά στην επιβίωση και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων με θετικό αντίκτυπο σε όλη την κυπριακή οικονομία, αφού θα μπορέσουν μέσα και από καινοτόμα προγράμματα αλλά και ορθολογικότερη οικονομική και επαγγελματική διαχείριση που θα προκύψει αξιοποιώντας και οικονομίες κλίμακας από αυτά, θα καταστούν βιώσιμοι δανειολήπτες ώστε να ανταποκριθούν και με περισσότερη επάρκεια μεσοπρόθεσμα στις άλλες δανειακές τους υποχρεώσεις στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εταιρεία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τα πρώτα δάνεια σε μέλη του ΣΥΜΕΑ μετόχους της, με σειρά προτεραιότητας αρχίζοντας από μικρά δάνεια μέχρι 5.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους που έχουν απόλυτη ανάγκη για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους εξοφλώντας υποχρεώσεις προς το δημόσιο (πχ ΦΠΑ και κοινωνικές ασφαλίσεις) για τα οποία διώκονται ποινικώς.

Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει κεφάλαια πέραν των πρώτων 5 εκ. ευρώ τα οποία θα αντληθούν από τα μέλη της, από θεσμικούς επενδυτές και από άλλα επενδυτικά ταμεία από την Κύπρο και το εξωτερικό ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται, ήδη ο Πρόεδρος, ο Νομικός Σύμβουλος και οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής είχαν συνάντηση στις 26 Μαρτίου με τους αρμόδιους διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών υποβάλλοντας αίτηση για να δοθεί στην εταιρεία η εγγύηση του κράτους, ώστε να δύναται να αντλήσει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτική αιτείται την Κυβερνητική Εγγύηση για άντληση περίπου 25 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως αναφέρεται, θα διοχετεύσει μόνο σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους.

Όπως σημειώνεται, η Εταιρεία δεν στοχεύει να ανταγωνιστεί τις εμπορικές τράπεζες του νησιού.

Θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και σε συγχωνεύσεις ομοειδών εταιρειών με εξοικονομήσεις κλίμακος ώστε να καταστούν βιώσιμες, θέμα για το οποίο έχει ήδη αποταθεί στα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με εισηγήσεις για να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για τέτοιου είδους συγχωνεύσεις.

Ειδικότερα, όπως εξηγείται, η Εταιρεία θα εφαρμόζει δανειοδοτική πολιτική βάσει οδηγιών συγκεκριμένου εγχειριδίου στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει τα μέλη του ΣΥΜΕΑ σε βιώσιμα έργα ανάπτυξης όπως και όταν θα είναι σε θέση να πράξει, θα βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους να εξαγοράσουν τα υφιστάμενα δάνεια τους από τις εμπορικές τράπεζες και συνεργατικά.

Κύριο κριτήριο παραχώρησης δανείων θα είναι η δυνατότητα αποπληρωμής και βιωσιμότητα του δανειολήπτη και όχι η ύπαρξη εμπράγματης εξασφάλισης, ενώ νοουμένου ότι υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής, στις περιπτώσεις δανείων πέραν των 5.000 ευρώ, απαραίτητη θα είναι και η εμπράγματη εξασφάλιση και θα  αποφεύγεται η εγγραφή υποθήκης επί της πρώτης κατοικίας ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης ή της επαγγελματικής του στέγης.

Λόγω της άντλησης κονδυλίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με χαμηλό κόστος, η Εταιρεία θα δανείζει με ανταγωνιστικά /χαμηλά επιτόκια που θα κυμαίνονται αρχικά γύρω στο 2%, ώστε να μην επιβαρύνουν σημαντικά τα κόστη της επιχείρησης, ενώ θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα της αγοράς και το κόστος άντλησης των κεφαλαίων.

Εκτιμάται ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την ίδρυση της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής “είναι πολυδιάστατα” και μεταξύ άλλων, θα παρέχεται ένα δίχτυ ασφαλείας στις μικρές επιχειρήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταφερθούν στην εταιρεία θα διοχετεύσουν ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες, ενώ η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους και νέα ρευστότητα στους δανειολήπτες θα οδηγήσει στην αποφυγή μαζικών εκποιήσεων με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών των ακινήτων.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη