Τρέχει να προλάβει το τρένο της συμφωνίας η Ελλάδα
08:41 - 30 Απριλίου 2015
«Με ρυθμούς φρενήρεις», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ώστε να είναι έτοιμες και πλήρως κοστολογημένες εντός της Πέμπτης, 30 ΑΠριλίου, προς συζήτηση στο προγραμματισμένο για τις 5 το απόγευμα Υπουργικό Συμβούλιο προτάσεις για την επίτευξη "κατ` αρχήν συμφωνίας" με τους εταίρους.
Βεβαίως οι προτάσεις αυτές, που περιλαμβάνουν μέτρα όπως και υποχρεωτική ακόμα χρήση πιστωτικής κάρτας για δαπάνες σε ελληνικά τουριστικά θέρετρα, την μετατροπή σε κακούργημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλα, θα τεθούν υπό συζήτηση και διαπραγμάτευση στο Brussels Group, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν πάλι στη βελγική πρωτεύουσα και θα συνεχιστούν ως το Σάββατο.
Αυτό όμως, προσθέτει η πηγή του Υπουργείου Οικονμικών, θα γίνει μόνο «όταν ανάψει πράσινο φώς από το υπουργικό συμβούλιο».
Στην Αθήνα, όπου επέστρεψε από την Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας, γίνονται διαβουλεύσεις και συσκέψεις σε πολλά επίπεδα.
Συνεδριάζει στο Υπουργείο Οικονομικών η νεοσύστατη ομάδα διαπραγμάτευσης και, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο «σκούπα», που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα εγκριθούν και από τους εταίρους, να έχει ψηφιστεί από το Βουλή.
Σύμφωνα με άλλον κυβερνητικό αξιωματούχο η οριστικοποίηση του περιεχομένου αυτού του Πολυνομοσχεδίου δεν θα κρατήσει πολλές μέρες, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «συμφωνία με χρηματοδοτικό αντάλλαγμα» πριν το επίσημο Eurogroup στις 11 Μαίου, προσδιορίζοντας ως πιο προσιτή ως προς τούτο επιλογή μία αύξηση των T Bills, (Treasury Bills), δηλαδή εντόκων γραμματίων, μικρής διάρκειας
Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τη δήλωση, σήμερα, του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που, αν και βλέπει με θετική προσέγγιση την αναδομημένη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, εντούτοις δεν παύει να λέει ότι αναμένει από την Αθήνα «αναλυτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων».
Εν τω μεταξύ διίστανται οι πληροφορίες όσον αφορά τα θέματα που παραμένουν ακόμα εκκρεμή, ώστε να επέλθει τελική συμφωνία με τους εταίρους. Για παράδειγμα, οι δανειστές φέρεται:
-Nα πιέζουν για το θέμα των πλειστηριασμών. Επ’ αυτού, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχτεί την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως τα 200.000 ευρώ από τους πλειστηριασμούς, αντί 300.000 που είχε προαναγγείλει αρχικά.
-Να ζητούν να μετατεθεί για του χρόνου η εξαγγελία της κυβέρνησης για την ονομαζόμενη 13η σύνταξη, δηλαδή του Δώρου Χριστουγέννων όπως ηταν γνωστό.
-Να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με νομοθετική ρύθμιση για όλους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
-Και τα εργασιακά να αποφασίζονται από κοινού μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, όχι από τρίτους φορείς.
Στα μέτρα που φαίνεται να ευνοεί η κυβέρνηση, είναι να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές, από 5 σε 10 χρόνια, για μη δηλωθέντα εισοδήματα, να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, και να αυξηθεί από 10% στο 13% ο λεγόμενος «φόρος πολυτελείας», ο καθορισμός του οποίου ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Επικριτική, τέλος, είναι έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται και επιχειρούν να εφαρμόσουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές κυβερνήσεις. Επισημαίνεται ότι «κάθε ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να συζητηθεί ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά όλα μαζί δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη ούτε είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν τελικά, παρά την αισιοδοξία του ‘‘κειμένου εργασίας’’ για νέα φορολογικά έσοδα 4,7 έως 6,1 δισ., ούτε τέλος στηρίζονται σε τεκμηριωμένη ανάλυση των έμμεσων, μακροχρόνιων επιπτώσεων στις συμπεριφορές και προσδοκίες των πολιτών».