Powered by

Παίρνει τα πάνω της η ισπανική οικονομία

Επιτάχυνση παρουσίασε η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και τα οποία ενισχύσουν την Κυβέρνηση της Ισπανίας ενόψει των εκλογών, έστω και αν η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ταχύτερο από τον αναμενόμενο, κατά 0,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, από 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας.

Αυτό είναι το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο οικονομικής ανάπτυξης για την Ισπανία και αποτελεί τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2007, πριν εισέλθει η χώρας σε οικονομική ύφεση.

Σε ετήσια βάση, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το πρώτο τρίμηνο, από 2,0% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η Ισπανία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2014 – το πρώτο πλήρες έτος ανάπτυξης μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008 - λόγω της αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο μετά τη συνεχή μείωσης τους για διάστημα τριών ετών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως πολλοί από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, η Ισπανία έχει ωφεληθεί από την βουτιά των τιμών πετρελαίου, καθώς και από το αδύναμο ευρώ, που βοήθησε στην ενίσχυση των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η Κυβέρνηση αναμένει πως η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα ανέλθει στο 2,9% το τρέχον έτος και θα καταγράψει "παρόμοιο" ρυθμό το 2016. Προηγουμένως, η ισπανική Κυβέρνηση ανέμενε ανάπτυξη 2,4% το 2015.

"Η Ισπανία θα έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ραχόι.

"Αυτή η πρόβλεψη για την ανάπτυξη σημαίνει ότι θα δημιουργήσουμε πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας φέτος", επισήμανε.

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη
Delta και Korean Air αγοράζουν το 25% της WestJet έναντι $550 εκατ.
Τραμπ: Μειώνει τους δασμούς στη Κίνα στο 80% ενόψει των εμπορικών συνομιλιών
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά με το βλέμμα των traders στη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας
Βουτιά 21% για τις εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ
Νέο ράλι στην αγορά crypto-Το Bitcoin έσπασε ξανά το φράγμα των 100.000 δολαρίων
Τραμπ: Πολύ μεγάλο deal η συμφωνία με Βρετανία, μας ανοίγει μια τεράστια αγορά-Τα βασικά σημεία
Η λίστα με τα προϊόντα για τα αντίμετρα της Ε.Ε. στις ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ-Προετοιμάζει προσφυγή στον ΠΟΕ
Νέα επίθεση Τραμπ στον πρόεδρο της Fed-«Ο Πάουελ είναι ανόητος»