Πως ο Νομπελίστας Πισσαρίδης βλέπει την Ευρωζώνη

Δεν υπάρχουν οι συνθήκες προκειμένου χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα, δήλωσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος Νόμπελ Οικονομίας και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Πισσαρίδης ήταν την Πέμπτη (2/4) ο κύριος ομιλητής στην Ετήσια Δημόσια Διάλεξη της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία είχε ως θέμα της  «Ποιο είναι το μέλλον του ευρώ; Δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα”.

O κ. Πισσαρίδης, “έκανε μια αναδρομή στην αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη και περιέγραψε τις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν προκειμένου χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα”.

Διαπίστωσε ότι οι συνθήκες αυτές δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, η οποία εξελίχθηκε σε οξεία κρίσης χρέους μερικών χωρών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι “ο συνδυασμός της αναπόφευκτης εσωτερικής υποτίμησης και της αποφεύξιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής οδήγησε σε αδιέξοδο” σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται “είναι αυξανόμενη πολιτική συνεργασία, πιο γενναία αλληλεγγύη εκ μέρους των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης (π.χ. να μην απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνδυασθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη) καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου, ιδιαίτερα στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας”.

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο καλωσόρισμα ο Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, κάτοχος Έδρας Columbia Ship Management στη Στρατηγική Διοίκηση και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστημίου Κύπρου, και σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Ο Αντιπρύτανης είπε ότι η οικονομική κρίση ανέδειξε την προβληματική διαχείριση της Ευρωζώνης και πως είναι πλέον αποδεκτό ότι απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων.

Συνεχάρη την Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου “τόσο για την πρωτοβουλία της να οργανώσει τη δημόσια αυτή διάλεξη αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής δράσης της, το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει την προσήλωσή της σε ζητήματα ουσίας για τους πολίτες και τη σταθερή της αφοσίωση στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου”.

Μετά την ομιλία του κ. Πισσαρίδη ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο κ. Τσούκας αναφέρθηκε στην “πολιτική διάσταση της κρίσης, τα οριενταλιστικά στερεότυπα με τα οποία οι ισχυρές χώρες του Βορρά βλέπουν τις χώρες του Νότου, τα οποία δεν ευνοούν την εμπιστοσύνη και την πολιτική συνεργασία”.

Πρόσθεσε ότι “επιπλέον, οι χώρες του Νότου έχουν μειωμένη μεταρρυθμιστική ικανότητα, η οποία περαιτέρω μειώνει την εμπιστοσύνη των δανειστών” ενώ “η απουσία ενός ευρωπαϊκού `δήμου` επιδεινώνει την αντιμετώπιση της κρίσης, στο μέτρο που αδυνατίζει τη διάθεση αμοιβαίας ανάληψης ρίσκου”.

Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, διευθύνων σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οικονομολόγοι, άτομα από την πολιτική αρένα και άλλοι, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο