ΟΕΒ: Η Ελλάδα καλύπτει διαχειριστικές της αδυναμίες

Η ΟΕΒ θεωρεί τουλάχιστον απαράδεκτο οποιοδήποτε κράτος να επιβάλλει φορολογία, έστω και προσωρινή, για να καλύψει διαχειριστικές ή εποπτικές του αδυναμίες με αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να ψηφίσει νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται διάταξη που υποχρεώνει ελληνικές επιχειρήσεις στην καταβολή φόρου 26% επί της αξίας εισαγωγής προϊόντων από κυπριακή εταιρεία, ο οποίος θα της επιστρέφεται, σε διάστημα τριών μηνών εφόσον αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, σχολιάζεται, πέραν του γεγονότος ότι  θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς την Ελλάδα, καθιστά με τον τρόπο αυτό τις ίδιες τις Κυπριακές επιχειρήσεις ‘ύποπτες’ για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου.

«Ταυτόχρονα, τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων αφού θα επιτείνονται οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν από τη στιγμή που θα πρέπει να επιβαρύνονται με ψηλή φορολογία για μερικούς έστω μήνες».

Η νέα νομοθεσία της Ελλάδας, τονίζει η ΟΕΒ, αποτελεί ουσιαστικά "τεχνικό εμπόδιο" στη διεξαγωγή εμπορίου στην ενιαία αγορά αφού καθιστά τα κυπριακά προϊόντα άμεσα πιο ακριβά από άλλα ανταγωνιστικά, κόστος που θα καταβάλει τελικά ο έλληνας καταναλωτής.

«Παράκληση μας είναι όπως επίσημα η Βουλή των Αντιπροσώπων και η κυβέρνηση προχωρήσουν σε επίσημα διαβήματα προς τις ελληνικές Αρχές έτσι ώστε να αρθεί η σχετική διάταξη που αφορά την Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με φόρο άμυνας ύψους 10% ο οποίος αυτόματα ανεβάζει το κόστος λειτουργίας τους».

 

Δειτε Επισης

CTC, Ermes, Woolworth: Καθυστερούν τα αποτελέσματα 2024 λόγω στρατηγικής αναδιάρθρωσης και πώλησης Superhome
To success story της Tango στην Κύπρο-Γιατί επέλεξε ως έδρα και γιατί μεταφέρει τα πνευματικά της δικαιώματα στην χώρα μας
Γιώργος Καμπανέλλας: Οι τομείς με πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην Κύπρο για επιχειρηματίες από το Ισραήλ
Δημήτρης Τσιακκής: Η δυναμική του τομέα της ανάπτυξης γης στην Κύπρο-Χαμηλό το ρίσκο για τον επενδυτή
Η Κύπρος ως ιδανική έδρα για άτομα υψηλής εισοδηματικής αξίας-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας
Γιώργος Χρυσοχός: Η καλύτερη επιλογή ιδιαίτερα για επενδυτές από το Ισραήλ ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο
Άλκης Σιμόπουλος: Ελκυστική για μετεγκατάσταση εταιρειών και headquartering η Κύπρος
Κυριάκος Μιχαηλίδης: Η υγιής εικόνα και η ενίσχυση θέσης της Alpha Bank στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου
Κορνήλιος Κορνηλίου: Προοπτικές επέκτασης επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ
Δ. Σκουρίδης: Το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και ανάπτυξης και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας του ICT